Nationale Trofee voor Sportverdienste voor 4x100m vrouwen

De Nationale Trofee voor Sportverdienste is donderdagmiddag in het stadhuis in Brussel toegekend aan de aflossingsploeg op de 4x100m voor vrouwen (Kim Gevaert, Hanna Mariën, Olivia Borlée en Elodie Ouedraogo), die op het WK atletiek in Osaka brons behaalde. De Nationale Trofee voor Sportverdienste is een van de meest prestigieuze sportonderscheidingen in België en wordt uitgereikt sinds 1928. Een sporter kan slechts een keer in zijn of haar carrière de trofee winnen.

Belga

De vrouwelijke aflossingsploeg op de 4x100m volgt op het palmares Kim Gevaert en Tia Hellebaut op, die vorig jaar in Göteborg Europees kampioen werden (Gevaert op de 100m en 200m en Hellebaut in het hoogspringen).

De naam van Kim Geavert komt dus al voor de tweede keer voor op de erelijst, maar vorig jaar kreeg ze de onderscheiding als individuele atlete, en dit jaar als lid van een team.

"Er is geen discussie over de prestatie van de vrouwelijke aflossingsploeg", vertelde Freddy Thielemans, burgemeester van Brussel en voorzitter van de jury, donderdag. "Dit niveau bereiken tegenover teams die over een pak meer middelen beschikken, is uitzonderlijk. De Trofee bekroont niet enkel de sportieve prestatie, maar ook de internationale uitstraling". Dit laatste speelde misschien in het nadeel van andere genomineerden, zoals zeilster Evi Van Acker, Europees kampioene Laser-radial.

De symboolfunctie van de vier atletes is een ander element dat meespeelde. "Een ploeg samengesteld uit franstalige en nederlandstalige meisjes, van wie één van Afrikaanse origine, die een medaille wint, vertegenwoordigt een symbolisch beeld van vitaliteit van ons land", aldus Thielemans.

Het is al de 16e keer dat de Nationale Trofee voor Sportverdienste naar de atletiek gaat. Eerder ging de onderscheiding naar Joseph Mostert (1937), Pol Braeckman (1942), Gaston Reiff (1946), Etienne Gailly (1948), Roger Moens (1955), Gaston Roelants (1962), Aurèle Vandendriessche (1963), Freddy Herbrand (1970), Emiel Puttemans (1971), Karel Lismont (1972), Ivo Van Damme (1976), Eddy Annys (1983), William Van Dijck (1986), Vincent Rousseau (1993) en Kim Gevaert en Tia Hellebaut (2006).

Na de atletiek volgt het wielrennen (8), de motorcross (8) en het voetbal (7) als meest gelauwerde sporten in deze onderscheiding. "Dit is fantastisch voor de atletiek, maar ook verdiend", aldus Wilfried Meert. "In Osaka was de mondiale elite aanwezig, die we ook volgend jaar op de Olympische Spelen zullen zien. De meisjes hebben een van de grootste exploten uit de Belgische sport geleverd".