Oranje-blauw intern verdeeld over uitzondering verzekeringen

Print
Moeten mannen nu meer blijven betalen voor hun levensverzekering en vrouwen voor hun hospitalisatieverzekering? Het is niet duidelijk. Zowel de Vlaamse liberalen als de Vlaamse christendemocraten zijn intern verdeeld over de vraag van de verzekeringen om een uitzondering te krijgen op de Genderwet. Die verbiedt iedere discriminatie van mannen en vrouwen.
BR>
De verzekeringen berekenen hun premies in de sectoren leven, auto en hospitalisatie onder andere op basis van het geslacht. Vrouwen betalen minder voor levens- en autoverzekeringen en meer voor hospitalisatieverzekeringen omdat ze ouder worden en minder brokken maken. Door de Genderwet van 10 mei 2007 moeten de premies voor mannen en vrouwen gelijk worden. Maar België kan voor 21 december een uitzondering op de Genderwet vragen bij de Europese Commissie en de verzekeringen willen zo'n uitzondering. Die uitzondering moet daar worden gevraagd omdat de Genderwet een Europese richtlijn omzet.

Zowel Kamer en Senaat debatteren er momenteel over, maar de zaak ligt moeilijk. De socialisten en de groenen zijn totaal tegen een uitzondering voor de verzekeringen, de Vlaamse liberalen zijn intern verdeeld. Het voorstel van kamerlid Bart Tommelein om een algemene uitzondering mogelijk te maken, wordt bv. in de Senaat niet gesteund door Margriet Hermans.

CD&V is evenmin happig op een uitzondering. Senatrice Sabine de Béthune: "Hooguit zou er een uitzondering kunnen komen voor maximum twee jaar in de sector leven, maar alleen om de verzekeringen toe te laten om zich aan te passen aan de Genderwet. Van het principe van de gelijke behandeling wil CD&V niet afwijken".

Maar gisterenavond was ook CD&V nog verdeeld, want een aantal kamerleden en senatoren, onder wie Liesbeth Van der Auwera en Tony Van Parys, wilden alvast verder gaan in de richting van een uitzondering. Het VB steunt Tommelein.
Maandag 3 december formuleert het adviescomité voor Gelijke Kansen van de Senaat een advies en daarna gaan de debatten tegelijk in beide Kamers voort. Het is zeer de vraag of de uitzondering nog voor 21 december in het staatsblad zal kunnen staan.

Lees meer over dit thema op de expertenpagina van John De Wit.
Nu in het nieuws