OM vraagt ontzetting uit rechten Bart Debie - update

OM vraagt ontzetting uit rechten Bart Debie - update

OM vraagt ontzetting uit rechten Bart Debie - update

Print
Antwerpen - Gewezen Antwerps politiecommissaris en huidig Vlaams Belang-gemeenteraadslid Bart Debie heeft zich moeten verantwoorden voor afpersing, verduistering, het opstellen van valse processen-verbaal, opzettelijke slagen aan verdachten en het aanzetten tot racisme.
BR>
Het openbaar ministerie, dat in eerste aanleg vier jaar effectief en 2.750 euro boete had gevorderd, eiste ook nu een strenge bestraffing én een ontzetting uit de rechten, wat in eerste aanleg niet gevorderd werd. De politieke carrière van Debie zou daardoor in het gedrang kunnen komen.

De vroegere politiecommissaris werd in april veroordeeld tot drie jaar cel met uitstel. Debie werd voor enkele tenlasteleggingen, waaronder afpersing en aanzetten tot racisme, vrijgesproken. De procureur vond vooral dat laatste onterecht en meende ook dat hij een te milde straf had gekregen die niet in overeenstemming was met de ernst van de feiten.

"Hij is als commissaris zwaar over de schreef gegaan. Hoewel hij aan de politieschool doceerde over huiszoekingen en geweldbeheersing, stelde Debie meermaals valse processen-verbaal op om onwettige huiszoekingen en buitensporig politiegeweld te verdoezelen. De feiten strekken zich uit over een periode van vier jaar, wat er op wijst dat hij structureel en systematisch alle regels met de voeten getreden heeft. Hij heeft de fundamenten van de rechtstaat op de helling gezet.

Processen-verbaal vormen immers de basis voor latere vervolging en moeten de waarheid getrouw weerspiegelen", stelde procureur Alexandra Van Kelst.

De feiten kwamen aan het licht na een klacht met burgerlijke partijstelling van vijf Turken. Zij waren op 11 februari 2003, de dag van het Offerfeest, door Debie en zijn team op hardhandige wijze gearresteerd. Volgens de beklaagde was dat echter noodzakelijk, omdat het vijftal hen te lijf was gegaan met onder meer een brandblusapparaat, een ijzeren staaf en een rioolpijp.

Toen de Turken het commissariaat werden binnen geleid voor verhoor, zou Debie gezegd hebben: "We hebben hier nu vijf lammetjes, het Offerfeest kan beginnen". De vijf mannen werden volgens het openbaar ministerie op een brutale en racistische manier behandeld. De slachtoffers verklaarden hoe ze op een rij moesten gaan staan, met hun gezicht naar de muur, waarna ze geslagen en geschopt werden. Ze dienden vragen op een onderdanige manier te beantwoorden met "ja, mijnheer" en "nee, mijnheer", zo niet werden ze opnieuw geslagen.

Debie zou de leiding hebben genomen, maar hij beweert dat hij pas later op het politiebureau was aangekomen en dat hij niet bij het verhoor aanwezig was. Hij ontkent bovendien dat hij die racistische opmerking gemaakt heeft. Ook de rechter in eerste aanleg sprak hem vrij voor het aanzetten tot racisme, omdat het volgens hem niet duidelijk was wie de uitspraak over de lammetjes gedaan had. Onterecht, zo vond procureur Van Kelst.

"Een politie-inspecteur stelt formeel dat hij dat gezegd heeft. Het gaat bovendien niet alleen over dat ene zinnetje, maar ook over zijn gedragingen en de context", sprak ze.

Tijdens het onderzoek naar de feiten legden twaalf inspecteurs belastende verklaringen over hem af. Debie stelt dat zij een complot tegen hem hadden gesmeed, omdat hij drie collega's die een onwettige huiszoeking hadden uitgevoerd, niet had willen indekken.

"Het team heeft zich tegen mij gekeerd. Ze hebben samen vergaderd en besloten om mij te flikken. Uit een voicemailbericht en een telefoongesprek blijkt duidelijk dat ze vastbesloten waren om mij erin te luizen", verklaarde hij.

De uitspraak volgt op latere datum.
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio