MP3-speler en GPS in de prijsindex, kleurenfilmpje eruit

Print
Vanaf 1 januari komt er een wijziging aan de indexkorf. Sommige producten, zoals een mp3-speler en gps, komen erin.
Andere, zoals een discman, vliegen eruit. Dat is vernomen bij de sociale partners. De indexcommissie, samengesteld uit vakbonden en werkgevers, neemt om de acht jaar de indexkorf onder de loep. Dan gebeurt een grondige hervorming. In 2006 gebeurde dat voor het laatst. Om de 2 jaar is er ook een kleine hervorming. En dat is vorige week gebeurd.

Er zijn elf nieuwe producten, vijf vliegen uit de index. Nieuw zijn onder meer pralines, koffiepads en machines die met de koffiepads werken, verse ravioli en een reeks elektronische producten zoals de mp3-speler, de multifunctionele printer, een gps-toestel en een geheugenkaart. Er komt ook een dienst bij: het afdrukken van digitale foto's. Wat vliegt uit de korf: de discman, de scanner, de herschrijfbare cd en de kleurenfilmpjes. Ook het afdrukken van kleurenfilmjes valt uit de korf.

Voor alle duidelijkheid, aan het gewicht van de index verandert niks. Voeding bijvoorbeeld, maar ook elektronica, blijft even zwaar wegen in de indexkorf. "De index moet betrouwbaar blijven. Om de twee jaar aan het gewicht sleutelen, zou de betrouwbaarheid schaden", luidt het bij de sociale partners.
Nu in het nieuws