"Is nacht onderhandelen over paar zinnetjes zo fundamenteel?"

Is nacht onderhandelen over paar zinnetjes zo fundamenteel?

"Is nacht onderhandelen over paar zinnetjes zo fundamenteel?"

Print
VLD-voorzitter Somers wil gerust nog enkele nachten onderhandelen "omdat het belangrijk is".
Alleen moet volgens hem de afweging worden gemaakt of die paar woorden of een extra zinnetje in de tekst proberen te krijgen, "in het licht van de onderhandelingen of de staatshervorming die nog moeten komen, zo fundamenteel is".

Bij CD&V en in de omgeving van formateur Yves Leterme valt donderdag te horen dat er tijdens de onderhandelingen van de voorbije nacht stappen zijn gezet. Bij kartelpartner N-VA heerst zelfs een voorzichtig optimisme.

"Er zijn ontegensprekelijk vorderingen gemaakt", luidt het daar. Ook bij Open Vld erkent men dat er stappen vooruit zijn gezet. Na negen uur onderhandelen gingen formateur Leterme, Jo Vandeurzen (CD&V), Bart Somers (Open Vld), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH) donderdagmorgen om 4 uur zonder akkoord over de staatshervorming uiteen. Wel viel te horen dat er stappen werden gezet. Een voorbeeld daarvan is naar verluidt een principiële overeenkomst rond het "streven" naar een evenwichtige tweederdemeerderheid.

Het vijftal boog zich over een aangepaste nota van de formateur. Om ervoor te zorgen dat N-VA niet afhaakt, moet Leterme trachten meer uit de communautaire brand te slepen. Tegelijkertijd dient hij ervoor te zorgen dat hij de Franstalige oranje-blauwe partijen niet voor het hoofd stoot. De afspraak dat de onderhandelaars na de plenaire vergadering in de Kamer opnieuw rond de tafel gaan zitten, gold donderdagmiddag nog steeds.
Nu in het nieuws