Negatief advies vertraagt noord-zuidverbinding

Kasterlee - De provinciale auditcommissie heeft een negatief advies gegeven over het dossier van de noord-zuidverbinding. Dat vertraagt het project. Drie sp.a’ers verwijten CD&V dat het dossier slecht werd voorbereid. CD&V’ers Frans Peeters en Ward Kennes reageren scherp en spreken over vertragingsmanoeuvres en politieke spelletjes.
Het heikel punt in het dossier is de keuze van het traject tussen Kasterlee en Geel-Ten Aard. De beleidsverantwoordelijken in de Kempen kiezen in hun ontwerp voor een nieuwe parallelweg en niet voor een noord-zuidverbinding via de bestaande weg.

De provinciale auditcommissie denkt daar anders over. “Het basistracé (de parallelweg, red.) draagt de voorkeur van enkele actoren, maar op basis van de huidige informatie blijkt het basistracé niet conform de uitgangspunten van het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen en het mobiliteitsplan Vlaanderen”, schrijft de projectauditor op 17 oktober in zijn advies. “Het basistracé lijkt bijzonder moeilijk te verdedigen”, voegt hij eraan toe.

In zijn advies minimaliseert de projectverantwoordelijke de problemen van de Dokter Van de Perrestraat in Geel en stelt hij dat die ondergeschikt zijn aan het Mobiliteitsplan Vlaanderen.

Sp.a’ers Jef Michielsen uit Vosselaar, Maria Moeskops uit Kasterlee en David Staes uit Retie spreken over een vernietigend rapport en dat schrijven ze de CD&V-kopstukken aan. Die maakten van de noord-zuidverbinding hun voornaamste verkiezingsbelofte. “Dit betekent terug naar af”, luidt het. “Het is spijtig dat het dossier zo slecht is voorbereid. We staan opnieuw waar we dertig jaar geleden stonden. CD&V gaat voluit voor een parallelweg, maar heeft geen enkel argument kunnen vinden waarom dit beter zou zijn dan een opwaardering van het huidig tracé.”

Fly-over

De sp.a’ers vragen dat CD&V zijn huiswerk opnieuw maakt en in afwachting de knelpunten zoals de ring rond Kasterlee en de fly-over in Geel-Punt aanpakt. “CD&V moet eindelijk zijn beloftes nakomen en zorgen voor een degelijke verbinding tussen Kasterlee en Geel”, besluiten ze.

Alex KESTENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio