"We vragen de
dader om zich
te melden"

We vragen de dader om zich te melden

"We vragen de dader om zich te melden"

Print
Vanmiddag verspreidt het parket van Leuven een nieuw opsporingsbericht in de zaak Annick Van Uytsel. Dat heeft woordvoerder Patrick Vits bevestigd.
Naar verluidt doet men een beroep op het publiek om informatie in te winnen over de zakken waarin haar lichaam verpakt was toen duikers het uit het Albertkanaal haalden. Daarnaast is men op zoek naar nieuwe tips over haar fiets. Donderdagavond zullen Annicks ouders voor het eerst over de zaak spreken in een uitzending van Koppen Justitie. “We hebben dat gedaan op vraag van het parket,” zegt vader Eddy Van Uytsel. “We roepen de dader en eventuele getuigen op om zich te melden.”

Zeven maanden geleden verdween Annick Van Uytsel (18) uit Diest toen ze na een nachtje fuiven naar huis fietste. Haar dode lichaam werd op 3 mei teruggevonden in het Albertkanaal in Lummen. Het was verpakt in twee in elkaar geschoven plastic zakken en verzwaard met stenen. Uit de autopsie bleek dat ze op het hoofd was geslagen met een stomp voorwerp. Ze leek niet seksueel misbruikt.

Omdat het onderzoek muurvast zit, hebben politie en parket besloten om een nieuwe mediacampagne te lanceren. Jef Vermassen, de advocaat van de ouders, gaf eerder al aan dat dergelijke campagne wellicht de enige manier zou zijn om het vastgelopen onderzoek vooruit te helpen. De voorbije maanden droogden de onderzoekspistes immers één voor één op. Het parket wilde gisterenavond nog niet ingaan op de inhoud van het nieuwe opsporingsbericht dat het vanmiddag rondstuurt, maar er zou onder meer een beroep op de bevolking gedaan worden om meer te weten te komen over het materiaal waarin het lichaam van het meisje werd verpakt. Naar verluidt is men ook op zoek naar tips over de fiets van het meisje, die op 26 juli werd teruggevonden tegen de gevel van een kot in Leuven. Er hingen spinnenwebben en lang gras aan de wielen. Het sporenonderzoek op de fiets is nog steeds niet afgerond.

Dat laatste zou nochtans klaarheid kunnen scheppen over de manier waarop de tiener om het leven kwam. Want de speurders houden ook nog altijd rekening met een ongeval. Zo zijn ze nog steeds op zoek naar een man die eind juli een anoniem telefoontje pleegde naar het gerecht. Hij beweerde dat zijn vriend Annick met de wagen had aangereden toen ze naar haar huis in Kaggevinne fietste in de nacht van 28 april. Ze overleefde de klap niet. De beller vertelde dat hij z’n kameraad had geholpen met het laten verdwijnen van Annicks fiets. De chauffeur zelf zou haar lichaam in het Albertkanaal hebben gedumpt.

Al die pistes, net zoals het volledige opsporingsbericht, komen uitgebreid aan bod in Koppen Justitie. De uitzending is volledig gewijd aan de zaak. Zo worden de routes die Annick tijdens die fatale nacht nam helemaal in kaart gebracht. Het parket deed ook een beroep op de hulp van haar vrienden. Het gerecht trommelde een 40-tal KSJ’ers op om de gebeurtenissen op die bewuste avond te reconstrueren. Daarbij probeert men ook op de emoties van de potentiële dader en getuigen te spelen. “Annick wou echt naar huis, ze moest ook thuis zijn want ze wist dat haar mama anders ongerust zou zijn,” zegt vriendin Anke voor de camera. De zaak leeft nog heel sterk in Diest, waar de meeste jongeren nog steeds niet alleen naar huis durven of mogen na een feestje.

Ook de ouders van het meisje spreken voor het eerst over de dood van hun dochter. “Dat hebben we gedaan op uitdrukkelijke vraag van het parket,” reageert vader Eddy Van Uytsel. Hij en z’n vrouw Martine deden begin mei al eens een oproep in de media. Op dat moment werd nog gedacht aan een ontvoering. Nu richten ze zich opnieuw tot de bevolking. “We roepen de dader en eventuele getuigen op om zich te melden.”

Volgens advocaat Jef Vermassen is het voor de ouders quasi onmogelijk om aan het verwerkingsproces te beginnen, omdat de schuldige nog steeds niet is gevonden. “Ze worden wel bijzonder goed op de hoogte gehouden van elke stap in het onderzoek, maar de twijfel en de onzekerheid over wat er met hun dochter is gebeurd, blijven knagen.” Voor Franky Ver Eecke, directeur van de gerechtelijke politie in Leuven, moet de zaak Van Uytsel dan ook uitgeklaard worden. “We zijn dit tenslotte als maatschappij aan onszelf verschuldigd.”
Nu in het nieuws