"Ik verdien de gouden schoen" (met nadruk op ik)

Ik verdien de gouden schoen (met nadruk op ik)

"Ik verdien de gouden schoen" (met nadruk op ik)

Print
Met zijn 1m73 is hij precies zes centimeter groter dan Napoleon Bonaparte ooit was. Toch wordt ook Steven Defour op Sclessin, net als Wilfried Van Moer in zijn tijd, ‘De Kleine Generaal’ genoemd.
Wij zochten en vonden tien treffende citaten van de voormalige Franse keizer en duwden die onder Defours neus. Eén van zijn opmerkelijke antwoorden: “Ik behoor wekelijks tot de uitblinkers van de beste ploeg in België, dus verdien ik de Gouden Schoen.”1. ANDERLECHT

‘Hij die vreest om veroverd te worden, is zeker van de nederlaag’

“Als je schrik hebt om te verliezen, moet je niet aan een wedstrijd beginnen. Wij gaan naar Anderlecht om te winnen. Ik zeg niet dat we zúllen winnen, maar we hebben wel een betere ploeg. Op welk vlak? We vormen een krachtiger geheel, hebben een sterkere mentaliteit en meer talent. Van Anderlecht heb ik dit seizoen nog geen goede wedstrijd gezien. Ik kick op dit soort topmatchen, zeker in het hol van de leeuw. Zo herinner ik me de halve finale van vorig jaar tegen Anderlecht nog. Die sfeervolle tifo’s, het schreeuwerige lawaai bij het betreden van het veld. Echt waar, daar krijg ik elke keer weer kippenvel van.”

2. AANVOERDER

‘Ik kan niet meer gehoorzamen. Ik heb geproefd van het leiderschap en kan dat niet meer opgeven’

“Ik moet toegeven dat ik geniet van die band om mijn arm. Vroeger was ik ook al een leiderstype, zo was ik op de speelplaats een van de jongens die bepaalde wat er tijdens de speeltijd gebeurde. Ik zeg nu nog steeds wat er gezegd moet worden, zonder daarin te overdrijven. Bij Standard wil ik aanvoerder blijven, maar als ik naar een andere club trek, hoeft dat niet zo nodig. Ik kan ook een van de leiders zijn zonder die band.”

3. JEUGD

‘Met talent ben je niets als je geen mogelijkheden krijgt’

“In het voetbal is dat zeker zo. Vaak worden jongens te snel afgeschreven, krijgen ze geen tweede kans. Vroeger gold dat eveneens voor Standard, nu is die doorstroming er in Luik wel. Bij Genk was het Vandereycken die me in de A-kern opnam en liet proeven van eerste klasse. Ik heb altijd een uitstekende band gehad met mijn coaches. Als je een goede voetballer bent, klikt het meestal wel, dan rekenen ze op jou. Of ik Michel Preud’homme het liefst als trainer van Standard of als bondscoach heb? Liever hier bij Standard toch maar. We hebben er deze week even over gepraat, maar eigenlijk zijn dat mijn zaken niet.”

4. PROFLEVEN

‘Een leger marcheert alleen met een volle maag’

“Ik heb nooit moeite gehad om de geneugten des levens opzij te zetten, want het is een voorrecht om profvoetballer te zijn. Ik ga wel eens uit, maar niet vaak. Wat ik eet als ik zondig? Af en toe haal ik een pak frieten. Wijn drink ik zelden, bier evenmin. Nu en dan een Kriekse, dat moet kunnen. Maar ik verzorg me tot in de puntjes, hoor. Waar ik de dag van de match mee bezig ben? Ik neem een massage, eet om 12 uur een pasta en om 16 uur een boterham. En net voor de wedstrijd drink ik nog een energiedrankje.”

5. GELD

‘De makkelijkste manier om arm te blijven is eerlijk te zijn’

“Ik geef toe dat geld vrij belangrijk is in het leven, maar gezondheid en naaste vrienden zijn belangrijker. Ik verdien goed mijn boterham bij Standard en rij inderdaad met een knappe wagen (Audi Q7-jeep, nvdr), wat ook noodzakelijk is als je elke dag de baan op bent. Ik gooi de euro’s niet langs ramen en deuren buiten, spring er zorgvuldig mee om en ben van plan om binnenkort een som te beleggen. Voor het overige spendeer ik mijn geld zoals mijn leeftijdsgenoten. Ik koop kleding en af en toe een dvd.”

6. PERS

‘Vier gemene kranten moet je meer vrezen dan duizend bajonetten’

“De pers schrijft je de hemel in en bliksemt je ook weer neer. Dat moet je erbij nemen als voetballer. Alleen gebeurt het niet altijd correct. Bij mijn vertrek uit Genk is er onzin geschreven, sommige dingen waren er echt over en klopten niet. Of ik rancuneus ben? Ik onthoud die dingen wel, maar ik stop er mijn energie niet in.”

7. KARAKTER

‘Soms ben ik een vos, soms een leeuw. Je moet alleen weten wanneer je een vos en wanneer je een leeuw moet zijn’

“Op het terrein ben ik misschien nog niet sluw genoeg. Sommige spelers kunnen echt staan slijmen bij de scheidsrechter, ik niet. Ik speel met mijn hart. Na een verloren wedstrijd ben ik echt pissed. Naast het terrein gedraag ik me veel rustiger. Al zeg ik tegen mijn vriendin ook waar het op staat, hoor. Zij behandelt me op dezelfde manier, in een relatie moet je eerlijk zijn, vind ik. Ze beweert wel dat ik een koppigaard ben. (lacht)”

8. JOS VAESSEN

‘Een echte man haat niemand’

“Ik haat Jos Vaessen niet, ik denk dat het eerder andersom is. Ik ben ook niet kwaad op meneer Vaessen, maar ik vind wel dat hij fouten heeft gemaakt. Welke? Hij liet me niet gaan naar Ajax en ik werd afgeschilderd als een geldwolf. Maar dat strookte niet met de waarheid. Ik heb hem sindsdien niet meer gezien. Alleen op tv. (Grijnst) Of ik hem de hand zou schudden als ik hem ontmoet? Als hij het wil wel, maar we zijn mekaar zo dicht nog niet gepasseerd.”

9. TACTIEK

‘Onderbreek je vijand niet als hij een fout aan het maken is’

“Dat zal ik vrijdag zeker niet doen! (Schatert) Tactisch sta ik mijn mannetje. Ik heb het meestal wel door als er op het terrein iets mis is. Dan stap ik ook naar Preud’homme om dat te melden. Vaker nog dan vorig seizoen, toen deed Sergio dat. Op training durf ik onze trainer ook wel eens te plagen. Zo heb ik hem onlangs nog eens fijntjes herinnerd aan het fatale doelpunt van Platt tijdens het WK in 1990. Jaja, hij kon erom lachen. Of ik zelf ooit coach word? Ik wil iets met jeugdspelertjes doen, de basis aanleren. Hoofdtrainer worden in eerste klasse zie ik op dit moment niet zitten.”

10. GOUDEN SCHOEN

‘Een troon is slechts een bankje bekleed met fluweel’

“Ik pak liever de titel met Standard dan dat ik de Gouden Schoen win. Natuurlijk zal ik hem niet teruggeven als ik hem krijg. Het is een fantastische, individuele bekroning en ik maak wel degelijk kans. Hassan is mijn belangrijkste concurrent. Sommigen beweren dat niemand hem dit jaar verdient, zeg je? Tja, Standard is de beste ploeg van België en brengt het mooiste voetbal. Als je daar elke week een van de steunpilaren, een van de uitblinkers bent, dan verdien je de Gouden Schoen toch. Zo zie ik het.”

Kristof LIBERLOO
Nu in het nieuws