N-VA heeft groot deel publieke opinie achter zich

N-VA heeft groot deel publieke opinie achter zich

N-VA heeft groot deel publieke opinie achter zich

Print
Gazet van Antwerpen organiseerde gisteren samen met de collega’s van Het Belang van Limburg een internetpeiling. Daaruit blijkt dat iets meer dan de helft (51,25%) van de 1.500 deelnemers aan de peiling vindt dat de N-VA gelijk heeft om de nota-Leterme over de staatshervorming af te wijzen.
Uiteraard zijn er ook andere meningen. 20,8% vindt dat een regering vormen inhoudt dat men compromissen sluit. En 22,3% vindt dat de N-VA beter uit het kartel met CD&V zou stappen en voor de oppositie kiezen.

Er waren nog vier andere vragen. Dit zijn de voornaamste resultaten.

31% gelooft nog altijd dat Yves Leterme binnenkort premier wordt, 22,2% gelooft dat niet, 18,3% verwacht iemand anders en 21,2% hoopt nog altijd op Guy Verhofstadt.

Voor 53,6% van de respondenten zijn B-H-V en de staatshervorming de lange regeringsonderhandelingen waard. 40,6% vindt dat het sociaal-economische prioriteit verdient.

Op de vraag hoe men de toekomst van Vlaanderen ziet, gaat de meeste voorkeur naar een confederatie (35%) gevolgd door een onafhankelijk Vlaanderen (25,9%). Amper 11,8% kiest voor méér België. Tot slot denkt dat 49,5% van de mensen dat Brussels DC de beste oplossing is voor Brussel. 27,9% vindt dat Vlaanderen Brussel niet mag loslaten, 8,8% wil Brussel aan Wallonië geven.

Het formatieberaad zelf lag gisteren voor een goed stuk stil. Yves Leterme werkte aan een nieuwe nota ‘staatshervorming’ waarin hij de opmerkingen van de diverse partijen over eerdere nota’s verwerkte. Die nota toetste hij eerst af bij de vier oranjeblauwe partijen. ‘s Avonds volgde overleg met de delegatieleiders. Maar pessimisme over de afloop van het formatieberaad is troef. Dat is vooral zo bij MR en N-VA. Het aanslepende formatieberaad zorgt ook voor veel commentaar.

In een interview met de Franse krant ‘Le Monde’ herhaalt N-VA-voorzitter Bart De Wever dat België hem weinig doet. De Franse krant Libération had gisteren een bijlage van vijf bladzijden over de problemen in België. BBC vatte die samen in een filmpje van twee en een halve minuut.

Volgens MR-kamerlid François-Xavier de Donnea moet de CD&V nu maar eens orde op zaken stellen binnen het kartel met N-VA: “Wij verroeren geen centimeter meer.”

Geert Bourgeois (N-VA) is vervroegd terug uit Chili. “Het is belangrijk dat ik er ben voor mijn partij, nu we in cruciale onderhandelingen zitten”, aldus de minister die hoopt dat het kartel met CD&V stand houdt.
Nu in het nieuws