Windstilte tot  14 uur

Windstilte tot 14 uur

Windstilte tot 14 uur

Print
Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe delegatieleiders zijn er nog niet in geslaagd om tot een akkoord te komen over de staatshervorming. Ze gingen woensdagnacht rond 4 uur uit elkaar met de afspraak elkaar donderdag na de plenaire zitting van de Kamer opnieuw te zien.
Dat is uit verschillende bronnen vernomen. Yves Leterme, Jo Vandeurzen (CD&V/N-VA), Bart Somers (Open Vld), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH) zaten sinds woensdagavond rond 19 uur op een geheime locatie samen om een oplossing proberen uit te werken voor de politieke impasse rond de staatshervorming. De vijf bogen zich negen uur lang over een aangepaste nota die de formateur op tafel legde.

De onderhandelaars moeten er proberen voor zorgen om tegelijkertijd tegemoet te komen aan de bijkomende eisen die N-VA inzake staatshervorming stelt én de Franstalige oranje-blauwe partijen aan boord houden. Dat is volgens één bron voor een deel gelukt. Er werd naar verluidt vooruitgang geboekt op de knelpunten die nog overblijven, maar tot een akkoord kwam het nog niet.

"Het waren spannende onderhandelingen, waarbij een akkoord soms dichtbij was, maar het op een ander moment weer in de andere richting schommelde", klonk het na afloop van de vergadering. Volgens een andere bron is het nog altijd N-VA die dwarsligt. Donderdagnamiddag steken de vijf opnieuw de koppen bij elkaar. Dat gebeurt na de plenaire vergadering van de Kamer, die om 14.15 uur bij elkaar komt.
Nu in het nieuws