Ook Groen! niet te spreken over nieuwe steenkoolcentrale

Ook Groen! niet te spreken over nieuwe steenkoolcentrale

Ook Groen! niet te spreken over nieuwe steenkoolcentrale

Print
Antwerpen - Groen! is niet te spreken over de plannen van de Duitse energiegigant E.ON om in de haven van Antwerpen een nieuwe steenkoolcentrale te installeren. "Dit is een bijzonder slecht plan. Kolencentrales zijn een technologie van het verleden. Propere kolencentrles bestaan niet", zegt Groen!.
Het geld zou volgens de Vlaamse groenen beter geïnvesteerd worden in "toekomstgerichte en duurzame technologie". "Elektriciteitsproductie gebaseerd op steenkoolverbranding is volledig achterhaald. Door deze techniek nog steeds te gebruiken, wordt de opgang van propere en hernieuwbare technologieën afgeremd", meent Groen!. Met de nieuwe steenkoolcentrale zou een investering van 1,5 miljard euro gepaard gaan. Dat geld zou volgens Groen! beter naar "echt schone technologie" gaan.

Als men op de vraag van E.ON zou ingaan, dan zou dat aan de vooravond van de klimaatconferentie in Bali een "regelrechte provocatie" zijn. "En dan worden alle vrome plannen van de tweede Vlaamse klimaatconferentie deze week meteen weer weggeblazen", luidt het.

De nieuwe steenkoolcentrale (foto: een artistieke imressie) die de Duitse energiegigant E.ON in de haven van Antwerpen wil installeren, is een klap in het gezicht van het milieu. Dat meldt milieuorganisatie Greenpeace donderdag.

"Dit plaatst een hypotheek op het Belgisch en Europees klimaatbeleid. Nieuwe steenkoolcentrales stoten nog altijd twee tot drie keer meer CO2 uit dan de meest efficiënte installaties van fossiele brandstoffen", vreest Jan Vande Putte, verantwoordelijk voor energiebeleid bij Greenpeace België. "Als de steenkoolcentrale er vandaag komt, zitten we voor veertig tot vijftig jaar met een technologie die nu al achterhaald is", zegt Vande Putte, die erop wijst dat dit een voorbeeld is van economisch kortetermijndenken. Vande Putte vindt dat er dringend iets moet veranderen aan het investeringsklimaat in België. Ondanks het groot aantal investeringen in projecten in efficiënte energie worden er volgens hem maar weinig gerealiseerd.

Tot slot pleit Vande Putte ervoor om de "monopoliepositie van Electrabel opnieuw te bekijken en een onderzoek uit te voeren naar mogelijke prijsafspraken tussen E.ON en Electrabel".

De Duitse groep E.ON wil in de haven een geavanceerde energiecentrale bouwen met een capaciteit van 1.100 megawatt. Het gaat om een investering van liefst 1,5 miljard euro.

De nodige vergunningen worden inmiddels aangevraagd. Vooral de havengebonden ligging van Antwerpen gaf bij E.ON de doorslag. De 2 miljoen ton steenkool voor de centrale zullen immers aangevoerd worden met indrukwekkend grote kolenschepen. Tot twee schepen van 125.000 ton per maand. Ook de beschikbaarheid van een groot terrein van 20 hectaren bij het chemiebedrijf Bayer op de Rechteroever sprak volgens Dr. Luge, de topman van E.ON Kraftwerke, voor Antwerpen. De Duitse groep had eerder al een terrein aangekocht in Beringen. “Maar Beringen blijft voorlopig een langetermijnoptie”, aldus Luge.

De Duitsers zijn er zich van bewust dat een steenkoolcentrale nogal wat CO2-uitstoot met zich meebrengt. Dit lijkt haaks te staan op de bezorgheid om de vermeende opwarming van de Aarde. “Toch niet”, stelt Luge. “Wij zijn ons daar best van bewust. Onze geavanceerde technologie garandeert ons echter dat de CO2-uitstoot globaal minstens 25% lager zal liggen dan die van de bestaande steenkoolcentrales in België.”

Eenmaal de centrale in 2015 op volle toeren zal draaien, kunnen bij E.ON 100 man aan het werk. De bouw van de installatie zal echter al die jaren de inzet vragen van 1.000 tot 1.500 man.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio