In zee met Scheldeland

Hamme - Hamme treedt toe tot de nieuwe vzw Scheldeland. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Deze toeristische regio, een gezamenlijk initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Provincie Antwerpen, omvat 27 steden en gemeenten waaronder 18 in Oost-Vlaanderen en 9 in Antwerpen. Doel is een betere uitbouw van toeristisch-recreatieve mogelijkheden langs Schelde, Dender en Rupel door het opstarten van nieuwe projecten.
Belangrijke doelstellingen van vzw Scheldeland zijn het verhogen van de verblijfsaccomodatie, het beter uitbouwen van dagtoerisme, het verhogen van werkgelegenheid en omzet. ”Dat is belangrijke voor Hamme”, vindt schepen Herman Vijt (CD&V) van Toerisme. ”Onze gemeente telt vier Scheldeveren, heeft ambitie om meer dagjesmensen aan te trekken maar het gebrek aan voldoende verblijfsaccommodatie is het grote pijnpunt. Wij hopen via deze grensoverschrijdende samenwerking hierop een antwoord te bieden.” Bij de vzw Scheldeland zijn uit de regio Waas en Dender naast Hamme ook Aalst, Buggenhout, Lebbeke, Dendermonde, Berlare, Zele, Waasmunster, Temse en Kruibeke betrokken. Het werkgebied strekt zich uit van Merelbeke en Ninove tot Mechelen.

Voor Vijt vormt het structuurplan de basis voor de inbreng van Hamme in het strategisch- toeristisch plan dat wordt uitgewerkt. “Daarin opteert onze gemeente ervoor om langs Schelde en Durme recreatieve knooppunten te ontwikkelen. Meulenbroek, Driegoten en de Kille krijgen prioriteit. Er moet ook een structuur van recreatief medegebruik voor open ruimten en natuur ontwikkeld worden. Aandachtsgebieden zijn de zone tussen Hamme-Centrum, Sint-Anna en Zogge en het poldergebied Moerzeke-Kastel. Wel acht het gemeentebestuur de uitbouw van ligplaatsen aan de Schelde niet voor de hand liggend vanwege het stijgende vrachtvervoer over het water. Het uitbouwen en versterken van de fietsnetroute kent de hoogste prioriteit.”

Dat de veren daarin een belangrijke rol spelen, tonen de meest recente gegevens over twee van de vier Hamse veren aan. Van het veer Moerzeke-Baasrode maakten twee jaar geleden 14.829 wandelaars en 24.533 fietsers gebruik, van het veer Hamme-Tielrode 14.621 wandelaars en 21.545 fietsers. Over de twee andere veren zijn geen gegevens beschikbaar.

Wim ONSELAERE
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio