Gemeente speelt bank

Kapellen - De gemeente Kapellen gaat verenigingen extra ondersteunen, bovenop de al bestaande subsidies. Daarbij wil de gemeente ook fungeren als bank om zware kosten van verenigingen voor te schieten. De eerste die profiteert, is worstelclub Olympus. Ze kan zo een nieuwe 72-delige trainings- en wedstrijdmat kopen.
Het gemeentebestuur wil verenigingen de komende jaren nog meer ondersteunen. Met extra subsidies, maar ook via prefinanciering. “Het gaat niet om reguliere kosten van verenigingen”, beklemtoont schepen van Sport Sabine Van Dooren (Open Vld). “Wij spelen als het ware bank voor uitzonderlijke kosten die absoluut nodig zijn voor de werking.” De eerste vereniging die gebruik kan maken van dit ’systeem’, is worstelclub Olympus. “Hun worstelmat is versleten. Er zijn gaten in, de velcro om de matelementen aan elkaar te bevestigen, pakt niet meer goed, enz. De mat heeft ook erg te lijden onder het opstellen en opbreken.”

Zo’n worstelmat bestaat uit 72 elementen. “En het kostenplaatje is navenant”, weet Van Dooren. “De club heeft ook twee zeilen nodig om de mat klaar te maken voor een training of een wedstrijd. In dit geval schieten wij 10.000 euro voor. Vierduizend euro moet de worstelclub niet terugbetalen, de overige 6.000 euro wel, in vier jaar.”

Tsjetsjenen

”Er zijn tien à vijftien worstelclubs in België en wij zijn een van de grootste, samen met KWIK uit Kruibeke”, vertelt voorzitter Raymond Van Giels. Worstelclub Olympus bestaat 35 jaar en telt zo’n vijftig leden. ”We hebben enkele toppers in onze rangen. Als ze Belg zouden zijn - de meesten zijn Tsjetsjenen - zouden ze Europees mee kunnen. Er is ook een natuurtalent van tien jaar. Hij werd op het Paastornooi in Utrecht uitgeroepen tot beste worstelaar van het tornooi, op 850 deelnemers! Zijn vader wil nu Belg worden. Dat belooft. En in het Franse Calonne-Ricouart werden we vorige week nog zesde op 32 ploegen.”

Olympus Kapellen heeft heel wat te betekenen in de worstelwereld. ”Bestuurslid Filip Stuer is secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Worstelbond. Ik ben daar penningmeester en ook secretaris-penningmeester van de Vlaamse Worstelbond. Wij getweeën zijn ook internationaal scheidsrechter.” Verder werkt Olympus ook mee aan de oprichting van nieuwe clubs, onder meer in de stad Antwerpen.

Christophe MATTHIJSSENS
www.olympuskapellen.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio