Ongenoegen neemt toe bij Willebroekse brandweer

Willebroek - De Willebroekse gemeenteraad heeft beslist om een doorlichting van de brandweerwerking te laten uitvoeren door een extern bureau. Dit is het gevolg van een petitie van de brandweerlieden waarin ze hun ongenoegen uiten.
Niemand van de brandweer wil over deze materie officieel wat kwijt. “Te gevoelig. Er worden nu al mensen onder druk gezet. We willen het in geen geval politiek spelen”, luidt het. Het ongenoegen situeert zich op allerlei vlakken. Weerkerend punt is ‘geld’. “Jaar na jaar besparingen, tot we nu vaststellen dat onze veiligheid én die van de burgers in gevaar komt. Er gaan af en toe stemmen op om hardere acties te houden, maar voorlopig worden die niet uitgevoerd”, klinkt het.

Ambulances

De voornaamste bron van ergernis zit bij de ambulanciers. Ze zijn met een twintigtal, van wie er ongeveer vijftien deze job geregeld uitvoeren. Hun twee ziekenwagens zijn negen jaar oud en hebben last van ouderdomskwalen. Na de motor moest recentelijk ook een cardanas worden vervangen en nog niet zo lang geleden viel ook een schuifdeur van een van de voertuigen. De beide ambulances zorgen voor een 24-uurpermanentie. In het verleden waren ze aangekocht door het ministerie van Volksgezondheid, nu moet de gemeente de centen ophoesten.

Onder het oog van meer dan dertig brandweerlieden op de publieksbanken bracht de verenigde oppositie de gemeenteraad dinsdagavond in kennis van ‘problemen’ bij de brandweer, zonder iets of iemand bij naam te noemen. Raadslid Michel Eeraerts (Vlaams Belang), die tevens brandweerman is, zei precies daarom het punt niet te willen toelichten. Luc Spiessens (WillebroeK Anders) verduidelijkte wel dat geen van de vier oppositiepartijen de bedoeling heeft om politieke munt uit de situatie te slaan. “Maar deze noodkreet van de brandweer mag niet genegeerd worden. We willen in een serene en constructieve sfeer een bezoek aan het korps brengen”, stelde hij.

Doorlichting

Het schepencollege had inmiddels het tegenvoorstel om een extern bureau een doorlichting te laten uitvoeren. ”Dit onder het oog van een begeleidingsgroep waarin alle fractieleiders van alle partijen zijn vertegenwoordigd. We maken daar direct werk van, zodat deze doorlichting zo snel mogelijk kan gebeuren”, aldus burgemeester Marc De Laet (sp.a). Alle partijen gingen daarmee akkoord.

Jan BOEY
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio