Van Oosterwyck bouwt woonruimtes boven winkel

Lier - Van Oosterwyck woMEN’s fashion aan de Lisperstraat 3-5 in Lier sluit op 1 februari de deuren. Niet definitief zoals de geruchtenstroom wil, maar wel om de verdiepingen boven de winkel als woongelegenheden te kunnen inrichten.
Kledingzaak Van Oosterwyck is een van de oudste nog bestaande winkels in Lier. “Het was mijn grootvader Constant die de winkel in 1909 opende. Dat was eveneens in de Lisperstraat, rechtover de huidige winkel. Na de Eerste Wereldoorlog wilde grootvader een grotere winkel. Die bouwde hij aan deze kant van de Lisperstraat. De huizen die hier stonden, waren tijdens de oorlog immers platgebrand”, vertelt Hubert Van Oosterwyck.

“Tot de Tweede Wereldoorlog werd alles op maat gemaakt. Daarvoor hadden we boven de winkel een eigen atelier. In de winkel zag je dus alleen rollen stof. Confectie bestond toen nog niet. We verkochten ook geen accessoires zoals sjaals en broeksriemen of hemden. Dat is er pas later bijgekomen. En sinds een goede tien jaar verkopen we ook dameskleding”, geeft Hubert nog mee. Hubert runde de winkel samen met zijn twee zussen tot zijn zoon Henri en echtgenote Marleen De Sitter de zaak in 1984 overnamen.

Zij gaan ervoor zorgen dat de verdiepingen boven de winkel na 35 jaar weer bewoond worden. “We gaan de verschillende etages tot op de ruwbouw strippen. Nagenoeg alles is na al die tijd natuurlijk aan vernieuwing toe. Op de eerste verdieping komt er een ruim appartement, op de tweede verdieping een studio en op de derde verdieping een duplex met een prachtig uitzicht over de stad. Door dit initiatief promoten we het principe van 'wonen boven winkels’. We vinden het namelijk belangrijk dat de stad weer een centrum wordt waarin mensen wonen. Wij geven alvast het goede voorbeeld”, zegt Marleen De Sitter.

“De huurappartementen zullen bereikbaar zijn via een aparte ingang. Precies daarom is het nodig dat we onze winkel de hele maand februari sluiten. Tot dan houden we uitverkoop. Aan de winkel zelf veranderen we niet zoveel, want die hebben we pas een viertal jaren geleden grondig opgefrist. Dat we definitief zouden sluiten, is dus echt een fabeltje”, benadrukt Marleen.

Chris VAN ROMPAEY

www.vo-fashion.com

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio