Kleuters experimenteren met wetenschap

Mechelen - Zijn kleuters en wetenschap te hoog gegrepen? In de opleiding leraar kleuteronderwijs van de Katholieke Hogeschool Mechelen (KHM) vinden ze van niet. Studenten ontwikkelden er experimenteerkoffers voor de kleintjes.
De opleiding organiseerde woensdag in de stedelijke bibliotheek van Mechelen een kinderdoedag. “Binnenkort willen wij er nog eentje organiseren in onze hogeschool zelf”, zegt opleidingshoofd An Simons. Kleuters zijn nieuwsgierige, ondernemende en onderzoekende wezentjes en daar speelt de KHM met haar ’mini-Technopolis’ op in. “De eerste koffers zijn ontworpen door studenten die net zijn afgestudeerd. Met zo’n koffer kunnen kleuters met een minimum aan introductie en begeleiding zelfstandig aan de slag. Via allerlei uitnodigende materialen en zelf te ontcijferen opdrachten komen ze op speelse wijze actief leren”, legt docente Bettie Roels uit.

De verwondering en nieuwsgierigheid van kleuters wakker houden, is een levenshouding die opvoeders trachten te stimuleren. Zoniet dreigt oppervlakkig leren een gevolg te zijn. “Omdat het project zo geslaagd is, bouwen wij dit academiejaar met steun van de overheid nieuwe experimenteerkoffers. Die willen wij via de hogeschoolbib ook uitlenen aan studenten en stagiairs”, besluit Roels.

SVH
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio