Vogelvangers op heterdaad betrapt

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) heeft afgelopen vrijdag drie Nijlense vogelvangers betrapt in het Limburgse natuurgebied De Rammelaars. Ze probeerden er sijsjes te vangen met lijmstokken.

Vogels vangen is altijd de sport van de kleine man geweest, tot die vangst in 1972 aan banden werd gelegd. Toch zijn er bepaalde hoeken van de provincie waar de traditie nog veel wordt beoefend en volgens het ANB lopen vooral tussen Lier en Heist–op–den–Berg veel mensen tegen de lamp.

“Tijdens de herfsttrek proberen we altijd gericht te controleren en sensibiliseren. Bij klachten en tips moeten we sowieso optreden”, zegt An Wouters van het ANB.

Meer mensen zijn zich ervan bewust dat vogels vangen niet mag. Ook de drie Nijlenaars konden worden betrapt op basis van een anonieme tip. “Ze zaten opgesteld op een perceel met visvijvers. Op plaatsen waar veel vogels komen drinken of eten, werden twijgjes en takken ingesmeerd met vogellijm en bevestigd aan struiken en bomen. De gelijmde vogels sterven vaak door uitputting aan de lijmstok. Op het perceel was ook een vangplaats voor een grond- of slagnet ingericht. De aangetroffen materialen zoals mistnetten en lokvogels werden in beslag genomen. De processen-verbaal worden doorgestuurd naar het parket”, schetst Wouters.

Er werden ook hok- en huiscontroles uitgevoerd. “Bij een van hen vonden we naast het nodige materiaal vogels op de zolder. De overige twee beschikten slechts over enkele sijzen. In totaal zijn

47 beschermde zangvogels in beslag genomen. Zij werden dezelfde dag geringd en vrijgelaten. Verontrustend is dat bij de drie vogelvangers maar een beperkt aantal dieren werd gevonden. Nochtans beschrijven hun documenten van afgelopen jaren illegale vangsten van honderden vogels. Het feit dat bij een van de vangers een honderdtal nieuwe kweekringen werd aangetroffen, laat vermoeden dat de gevangen vogels in het commerciële circuit verzeild raken”, vreest het ANB.

“In principe zijn gevangen sijzen onverhandelbaar. Ze beschikken niet over de gesloten ring die door de federatie wordt erkend”, weet Eric Van Tendeloo van de gelijknamige vogelhandel aan de Bouwelsesteenweg.

Sarah SCHOETERS

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio