Café Ranonkel speelt Den Bospoeper

Turnhout - In Café Ranonkel in ­Turnhout vindt zondag 2 december de finale plaats van Den ­Bospoeper, een kaarttoernooi dat dit jaar zijn 25ste editie viert. De hoofdprijs is een kunstwerk van vaste klant Paul Van Hees.
De eerste ronde van Den Bospoeper 2007 werd vorig weekend al gespeeld. De 32 ingeschreven kaarters speelden het kaartspel Kingen. De twee best geklasseerden per tafel spelen zaterdag eerst de kwart-finales, waarna zondag de finale volgt.

Wim Van Der Kreeft is een van de deelnemers. Hij doet al 25 jaar mee, maar heeft nog nooit gewonnen. Toch heeft Wim een geheim wapen voor de finales: “Vroeg vertrekken de avond ervoor en laat aankomen op de dag zelf.”

Wim doet vooral mee voor de gezelligheid. “Er is een leuke sfeer. De nodige toeschouwers komen kijken en bijna iedereen kent elkaar. Natuurlijk is het kunstwerk ook een extra motivatie.”

Vaste klant en kunstenaar Paul Van Hees verzorgt al sinds 1990 de hoofdprijs. Met bouten en moeren maakte hij zijn interpretatie van Den Bospoeper, wat Ranonkeltaal is voor de harten heer.

Eigen reglement

“Hier lag ooit een boek met cartoons over speelkaarten”, verklaart Nic Verdonck, uitbater van Café Ranonkel, de naam. “Op een van die cartoons stond een harten heer op zijn hurken, die zijn behoefte deed in het bos. En omdat je in een van de rondes bij Kingen de harten heer niet mag halen, gebruikten we Den Bospoeper al gauw als naam voor het hele spel.”

Den Bospoeper heeft ook een eigen reglement. Wie Den Bospoeper krijgt tijdens de ronde van de harten heer moet een rondje geven. Maar wie kennelijk dronken is, wordt uitgesloten. “Die regel kwam er nadat een speler de volgende dag niet meer wist dat hij gewonnen had”, vertelt Nic. “Hij bestelde tijdens elke ronde een Duvel en smeet er met zijn klak naar. Maar hij had zoveel geluk met de kaarten dat hij won. Dat was voor de tegenspelers natuurlijk echt niet plezant.”

Voor deze 25ste editie is er voorlopig niets speciaals voorzien. “We zijn er nu pas achtergekomen dat dit de 25ste keer is”, zegt Nic. “Misschien laten we nog snel een taart maken met ’25’ op.”

Marian MICHIELSEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio