Natuurreservaat ondergaat grondige facelift

Rijkevorsel - Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is gestart met de werkzaam­heden in het natuurreservaat De Pomp-Poelberg in Beerse op de grens met Sint-Jozef-Rijkevorsel. Achter de huizen van de Korte Kwikstraat komt tijdelijk een gracht voor het afvalwater.
BR> De Vlaamse overheid wil de natuur­waarde van De Pomp-Poelberg opnieuw verhogen. De werkzaamheden voor de inrichting van het gebied met visvijvers zijn deze week gestart. Zo worden twee met afval dicht­gestorte en dichtgegroeide sleuven in het viswater opnieuw uitgegraven.

”De nieuw aangelegde moeraszones dienen als paaiplaats voor het lokale visbestand”, zegt Daniël Josten van ANB. ”Tussen twee vijveronderdelen graven we de dijk af tot net boven de wateroppervlakte, zodat er opnieuw een rietkraag kan groeien.”

Het bestaande wandelpad krijgt een verlenging die aansluit op de andere paden van het nabijgelegen natuurgebied Absheide.

De werkzaamheden vinden plaats na overleg met de vissers van visclub De Pomp. Die moeten hun bestaande kantine wel af­breken. ”De vissers krijgen een nieuw schuilhok langs de Steenweg op Rijke­vorsel met zitbanken en fietsparkeersystemen”, vervolgt Daniël Josten.

Het ANB brengt tegelijkertijd een verbetering van de waterhuishouding aan in de Korte Kwikstraat. ”Achter de huizen leggen we een gracht aan waarin het huishoudelijk afval­water wordt opgevangen”, zegt ­Josten. ”Op termijn moeten de Lange en ­Korte Kwikstraat een kleinschalige waterzuivering of een aansluiting met het rioleringsnet krijgen.”

BVDL
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio