Steenkoolcentrale in Antwerpse haven

Antwerpen - De haven van Antwerpen krijgt een steenkoolcentrale. De Duitse groep E.ON wil in de haven een geavanceerde energiecentrale bouwen met een capaciteit van
1.100 megawatt. Het gaat om een investering van liefst 1,5 miljard euro. De nodige vergunningen worden inmiddels aangevraagd.
Vooral de havengebonden ligging van Antwerpen gaf bij E.ON de doorslag. De 2 miljoen ton steenkool voor de centrale zullen immers aangevoerd worden met indrukwekkend grote kolenschepen. Tot twee schepen van 125.000 ton per maand. Ook de beschikbaarheid van een groot terrein van 20 hectaren bij het chemiebedrijf Bayer op de Rechteroever sprak volgens Dr. Luge, de topman van E.ON Kraftwerke, voor Antwerpen. De Duitse groep had eerder al een terrein aangekocht in Beringen. “Maar Beringen blijft voorlopig een langetermijnoptie”, aldus Luge.

De Duitsers zijn er zich van bewust dat een steenkoolcentrale nogal wat CO2-uitstoot met zich meebrengt. Dit lijkt haaks te staan op de bezorgheid om de vermeende opwarming van de Aarde.

“Toch niet”, stelt Luge. “Wij zijn ons daar best van bewust. Onze geavanceerde technologie garandeert ons echter dat de CO2-uitstoot globaal minstens 25% lager zal liggen dan die van de bestaande steenkoolcentrales in België.”

Eenmaal de centrale in 2015 op volle toeren zal draaien, kunnen bij E.ON 100 man aan het werk. De bouw van de installatie zal echter al die jaren de inzet vragen van 1.000 tot 1.500 man.

MB
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio