Slotoffensief Leterme over garanties staatshervorming

Formateur Yves Leterme en de oranje-blauwe partijen onderhandelen woensdag al een hele tijd informeel over welke garanties er in het regeerakkoord moeten komen over een staatshervorming. Indien er een akkoord uit de bus komt, staat weinig een snelle regeringsvorming nog in de weg. Mogelijk gaan de partijvoorzitters woensdagavond op een geheime locatie nog samen aan tafel zitten.

Belga

Terwijl de voorzitters van Kamer en Senaat Herman Van Rompuy en Armand De Decker een methode op poten zetten om een discussie over de staatshervorming op te starten, werkt formateur Yves Leterme druk voort aan een nota die de gestrande regeringsonderhandelingen weer vlot moet trekken.

Cruciaal daarbij zijn de garanties die het kartel CD&V/N-VA eist voor een staatshervorming. Die wordt wel onderhandeld in de Conventie en de Raad van Wijzen, maar de Vlaamse partijen en vooral CD&V/N-VA willen in het regeerakkoord al een duidelijk kader en een duidelijke timing inschrijven.

Over wat hierover nu precies in het regeerakkoord moet staan, wordt momenteel druk bilateraal onderhandeld. De discussie draait vaak over de precieze formulering, maar die kan later van belang zijn. Hoewel de situatie naar verluidt van uur tot uur verandert, stellen verschillende bronnen dat de nodige garanties die CD&V/N-VA vraagt, er nog niet zijn. cdH zou mogelijk wel bereid zijn om een timing vast te leggen, maar de "vette vis" die de N-VA twee weken geleden eiste, zou nog niet in de pan liggen. De liberalen zouden volgens sommigen nog weinig onoverkomelijke problemen zien. Hoedanook is Leterme aan zijn slotoffensief bezig. Mogelijk volgt in de loop van woensdagavond nog een gezamenlijke vergadering met oranje-blauw. Als dat inderdaad het geval is, gebeurt dat zeker niet in het parlement, maar op een geheime locatie, luidt het. Zowat iedereen bij oranje-blauw is het erover eens dat de bereidheid van de PS om mee te werken aan een staatshervorming, op dit moment weinig verandert aan de situatie. De kans is wel groter dat er later wel degelijk een staatshervorming komt, maar het struikelblok blijven vandaag de gevraagde garanties die in het regeerakkoord moeten komen, klinkt de analyse.

Nu in het nieuws