Prof. Eva Brems tegen hoofddoekenverbod in Gent

Print
Professor Eva Brems (UGent), gespecialiseerd in mensenrechten, is gekant tegen een verbod op opvallende religieuze symbolen voor Gents stadspersoneel. Dat bleek woensdag tijdens een persconferentie georganiseerd door het platform 'Hoofddoek Of Niet - De Vrouw Beslist'. De Vlaams Belang-fractie diende over de zaak in mei een motie in.
Brems benadrukte als academicus te spreken - haar aanwezigheid lag al voor haar tv-optreden in 'De Slimste Mens ter Wereld' vast. Volgens de Gentse professor draait het recht op het dragen van een hoofddoek om twee mensenrechten: godsdienstvrijheid en vrouwenrechten. "Het gaat om de autonomie: de vrouw beslist. Het is schandalig als een vrouw verplicht wordt een hoofddoek te dragen, maar het is even schandalig als haar dat verboden wordt. Ik ben tegen zo'n paternalistische visie".

Brems stelt zich ook de vraag of de uiterlijke neutraliteit van de overheid dan wel zo belangrijk is. "Pas als een ambtenaar zich niet neutraal gedraagt en iemand niet gelijkwaardig behandelt, is er een probleem". Brems pleit voor inclusieve neutraliteit: die bereikt men door alle strekkingen evenwaardig te behandelen, in plaats van ze allen uit te sluiten.

De professor hekelt de Gentse schepen van Economie, Jeugd, Werk en Middenstand Matthias De Clercq, die verklaarde "voor een verbod voor alle uiterlijke tekenen van religieuze, filosofische of politieke aard bij het overheidspersoneel te zijn". "Alsof het toelaten van religieuze symbolen een smet zou zijn op de scheiding tussen kerk en staat", aldus Brems. "We zijn daar overigens in België zeer dubbel in: openbare scholen organiseren bijvoorbeeld wel godsdienstlessen. Het is misplaatst om zo radicaal te reageren op één zo'n specifiek domein als de religieuze symbolen. Men geeft gewoon toe aan pure onverdraagzaamheid van mensen die allochtonen niet achter het loket willen zien zitten", aldus Brems.

.

Nu in het nieuws