Vanackere vindt discreet bevallen betere optie dan vondelingenschuif

Print
Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) vindt het geen goed idee om de rol van de vondelingenschuif te versterken. Een (federaal) wetgevend initiatief rond discreet bevallen lijkt hem een betere optie, zei hij woensdag in het Vlaams parlement.
Afgelopen weekend is voor het eerst een baby achtergelaten in de vondelingenschuif van Moeders voor Moeders in Borgerhout. "De vondelingenschuif heeft haar dienst bewezen. Minstens één kind is gered", zei Marijke Dillen (Vlaams Belang). Zij vindt dat het onderwerp opnieuw bespreekbaar moet worden gemaakt. "In extremis kan ze als laatste strohalm dienen voor wie de weg niet vindt naar de officiële instanties".

Minister Vanackere zei dat de Vlaamse regering de vondelingenschuif geen goed idee vindt. Een kind te vondeling leggen is strafbaar en eraan meewerken is dat ook. Bovendien heeft elk kind het recht zijn afstamming te kennen. Vanackere wees er op dat Dillen die argumenten enkele jaren geleden zelf aanvoerde om de vondelingenschuif af te keuren.

Maar het belangrijkste argument tegen de schuif is volgens Vanackere dat er geen begeleiding voor de moeder voorzien is en zelfs geen garantie dat de moeder het kind daar zelf en uit vrije wil achterlaat.

.

Nu in het nieuws