Steeds meer verhuurders verkopen eigendom

Steeds meer eigenaars van zogenoemde opbrengsteigendommen beslissen om dat te verkopen. De verhuurders zouden afhaken wegens de nieuwe, strengere reglementen, zo meldt de VRT-nieuwsredactie woensdag. Opbrengsteigendommen zijn huizen of gebouwen die verhuurd worden en vaak onderverdeeld zijn in appartementen.

Eigenaars die verhuren haken steeds meer af, zo blijkt uit cijfers van belangrijke immowebsites als Immoweb en Hebbes.be. Het aandeel van opbrengsteigendommen die er te koop worden aangeboden, is gestegen naar 2 tot 3 procent, stelt de VRT.

Volgens het Algemeen Eigenaars en Mede-Eigenaars Syndicaat (AES) beslissen meer en meer verhuurders om te verkopen omdat het slecht gaat op de huurmarkt. De verstrengde huurwet zou daarin een rol spelen. Bovendien moeten verhuurders volgend jaar een energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen, wat tijd en geld kost, luidt het nog.

Het aantal eigenaars dat zijn lidmaatschap bij het syndicaat opzegt na een verkoop, is de afgelopen twee jaar verdubbeld.

Nu in het nieuws