Euronext Brussel: Bel20 ruim 3 procent onderuit

Euronext Brussel en de andere Europese beurzen kleurden woensdag bloedrood door een verkooppaniek die werd ingegeven door de aanslepende kredietcrisis en sombere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Beleggers maakten geen onderscheid tussen cyclische en niet-cyclische aandelen, alles werd gedumpt.

Belga

De Federal Reserve verlaagde dinsdag zijn groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor volgend jaar. De Fed verwacht dat de Amerikaanse economie aan 1,8 a 2,5 procent groeit volgend jaar. De potentiële groei legde de centrale bank vast op 2,5 a 2,6 procent. Dat is het tempo waartegen de Amerikaanse economie maximaal kan groeien zonder dat inflatoire druk opsteekt. Een nieuwe renteverlaging wordt door die voorspelling onwaarschijnlijker, omdat een groeiversnelling de inflatie te veel zou doen oplopen. De Bel20-index kelderde 3,2 procent tot 3.882,37 punten. De sterindex verloor dit jaar al 11,5 procent. Alle aandelen uit de Brusselse beurskorf sloten lager, uitgezonderd Cofinimmo (+0,2% tot 122,6 euro). Van de 19 Bel20-leden sloten er 16 met een verlies van ten minste 2 procent. Belgacom en Suez beperkten de schade tot respectievelijk 1,6 en 0,6 procent. De drie Belgische grootbanken kregen andermaal rake klappen. De vrees voor verdere waardeverminderingen als gevolg van de aanhoudende kredietcrisis blijft de financiële waarden parten spelen. Ook op de andere Europese beurzen kregen de bankwaarden het zwaar te verduren.

Dexia bengelde onderaan de Bel20-tabel met een daling van 6,1 procent tot 16,44 euro. Volgens het Britse beurshuis Keefe, Bruyette en Woods (KBW)heeft Dexia van alle Benelux-banken het meest te lijden onder de kredietcrisis. KBW verlaagde daarom zijn advies en trok het koersdoel omlaag van 22,6 naar 14,6 euro. KBC Securities-analist Dirk Peeters blijft dan weer overtuigd van het defensieve karakter van Dexia. Hij verhoogt zijn advies voor het aandeel van 'accumulate' naar 'buy'. Fortis en KBC werden eveneens massaal buiten gegooid. Fortis kromp 4,8 procent tot 16,22 euro, KBC kreeg een dreun van 3,7 procent tot 87,5 euro.

Agfa-Gevaert bereikte een nieuw dieptepunt onder de grens van 7 euro. De beeldvormingsgroep werd 5,8 procent lager gezet op 6,83 euro. Agfa-Gevaert verdwijnt op 24 december uit de Dow Jones Stoxx 600-index omdat de marktwaarde van de groep niet langer tot de 750 grootste van Europa behoort.

Ook op de brede markt was het huilen met de pet op. Slechts 20 van de 101 Belgische aandelen - inclusief de 19 Bel20-leden - die op de continumarkt noteren wisten boven het nulpunt te eindigen. IBA tekende voor het grootste verlies: -7,9 procent tot 18,50 euro. Hamon kelderde 7,1 procent, Dolmen 6,5 procent. EVS, dat een interimdividend uitkeerde van 0,80 euro, slikte een verlies van 4,5 procent tot 73,85 euro.

Nu in het nieuws