Bjorn Leukemans positief

Björn Leukemans is positief bevonden op het gebruik van testosteron. De 30-jarige renner liep kort voor het wereldkampioenschap tegen de lamp bij een controle buiten competitie. Dat vernam het Nieuwsblad-Sportwereld, dat het nieuws op zijn website meldt, van Predictor-Lotto.

Belga

Leukemans liet bij de onverwachte controle door de Vlaamse Gemeenschap een testosteronwaarde van 6 op 1 optekenen. De maximum verhouding die als normaal wordt beschouwd is 4 op 1.

Leukemans had naar eigen zeggen al twee keer eerder gelijkaardige waarden. "Maar die werden toen wel aanvaard door de dopinginstanties." In het wereldkampioenschap in Stuttgart, op zondag 30 september, werd Leukemans met een 13e plaats tweede Belg, na Philippe Gilbert (8e). Hij won dit jaar een rit in de Ronde van Oostenrijk en werd vierde in Parijs-Roubaix.

"Wij wachten het onderzoek van het b-staal af, maar kunnen nu niets anders doen dan onze renner te schorsen tot zijn onschuld bewezen is", verklaart manager Marc Sergeant.

Volgens Leukemans is dit probleem niet nieuw. "In het jaar 2001 kende ik al eens dezelfde problemen. Het zit hem in het feit dat de waarden tussen testosteron en epitestosteron bij mij te hoog liggen. Volgens de laatste controle zou ik wellicht een verboden gel gebruikt hebben. Wel dat ontken ik ten stelligste. Feit is wel dat de waarden, testosteron en epitestosteron doorheen de jaren naar omlaag werd getrokken. Vandaar wellicht dat ik nu positief testte. Ik ga nu mijn gelijk trachten te bewijzen na het onderzoek van mijn b-staal. Ik neem een advocaat en ga mij in het gezelschap van een dokter en een bioloog gaan vergewissen van de controle. Ik sta recht in mijn schoenen. Dat het team mij schorste na dit feit is logisch, ik wil echter zo snel mogelijk mijn totale onschuld bewijzen", besloot Leukemans.

Nu in het nieuws