Kredietcrisis: "nauwelijks negatief effect op conjunctuur"

Print
De kredietcrisis die al maanden de financiële sector teistert, zal nauwelijks invloed hebben op de economische conjunctuur. Dat stellen onderzoekers van het Duitse instituut IfW. Volgens de onderzoekers zal de Duitse maar ook de mondiale economie volgend jaar blijven groeien.
De turbulentie als gevolg van de kredietcrisis, zou wel een "remspoor" achterlaten: de groei zou in bijna alle regio's vertragen "maar alles duidt erop dat het redelijk zal aflopen", verklaarde Joachim Scheide, hoofd van het wetenschappelijk instituut. Een ander positief geluid kwam er woensdag van Josef Ackermann, hoofd van Deutsche Bank. "Tegen begin 2008 zal de toestand rond de kredietcrisis zich in Duitsland genormaliseerd hebben. Een grotere en blijvende invloed op de Duitse conjunctuur lijkt mij zeer onwaarschijnlijk".

De Duitse economie zou volgens de centrale bank van het land volgend jaar met 2,1 procent groeien, tegen 2,5 pct dit jaar. De private consumptie zou opnieuw gaan stijgen. In plaats van de kredietcrisis, zijn analisten veeleer bevreesd voor de hoge olieprijzen, die een domper kunnen zetten op de consumptie.

.

Nu in het nieuws