Racisme in opmars in Europa

Print
Racisme is aan een opmars bezig in de landen van de Europese Unie, en meer bepaald het aantal gevallen van racistisch geweld en misdaad. Dat is de conclusie van het 'Shadow Report on racism in Europe' voor 2006 van het Europese netwerk tegen racisme (European Network Against Racism, ENAR). Dat overkoepelt meer dan 600 ngo's over de hele EU die zich bezighouden met de strijd tegen racisme in de Unie.
Zo zit de islamofobie duidelijk in de lift. De maatregelen in de strijd tegen het internationale terrorisme hebben hun gevolgen, weet ENAR. De politie maakt meer gebruik van 'raciale profilering', waarbij agenten op basis van elementen als ras, kleur, religie en etnische afkomst en zonder objectieve rechtvaardiging mensen fouilleren of controleren.

Er zijn meer extremistische organisaties en politieke partijen met een racistisch discours, en die opereren zeker niet in de marge maar steeds meer in de mainstream. Sommige zitten zelfs in de regering, aldus ENAR dat wijst op de verantwoordelijkheid van politici.

Het rapport voor België zet de schijnwerpers op twee evoluties. Enerzijds de strengere migratiepolitiek, anderzijds de stappen die zijn gezet op het vlak van antidiscriminatiewetgeving. Ook de "golf van racistisch geweld" tijdens de eerste helft van 2006 wordt vermeld, die culmineerde in de racistische moorden in Antwerpen. Een pluim krijgt ons land wel voor het feit dat niet-Europeanen voor het eerst konden stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. .

.

Nu in het nieuws