Sociale onrust ArcelorMittal Gent: donderdag overleg

Volgens Jan Cornelis, woordvoerder van ArcelorMittal Gent, vindt donderdagavond om 18 uur een vergadering plaats met de sociale partners. Daar zal besproken worden hoe het verder moet met het besparingsplan, dat aan de basis ligt van de sociale onrust in het staalverwerkend bedrijf.

Belga

Cornelis schetste ook de context van het besparingsplan 'Formule 1'. Dat moet tegen 2010 de kostprijs van de producten met acht procent naar beneden halen. Het plan ging de voorbije zomer van start en zit momenteel nog in een pilootfase. Normaal zou de directie maandag een beslissing nemen omtrent het project, maar die werd uitgesteld omdat nog niet geweten is met hoeveel eenheden het personeelsbestand gereduceerd zal worden. Ook het feit dat men personeelsvoorstellen in het plan wil integreren, is volgens Cornelis verantwoordelijk voor de uitgestelde beslissing. Daarnaast wenst men ook een project om de arbeidstevredenheid te verhogen meenemen in het besparingsplan.

Cornelis beklemtoont dat ArcelorMittal de werkzekerheid garandeert. De personeelsafbouw zal verlopen zonder naakte ontslagen. Wel zullen vertrekkers niet vervangen worden en zal ook uitgekeken worden naar oplossingen zoals bijvoorbeeld brugpensioen.