Van Doorsselaere schuldig aan moord

De jury van het Gentse assisenhof heeft woensdagavond Roger Van Doorsselaere schuldig bevonden aan moord op zijn 58-jarige buur Eric Mestdag. Het openbaar ministerie vorderde twintig jaar gevangenisstraf tegen de 73-jarige man uit Desteldonk.

Belga

Openbaar aanklager Jean-Luc Cottyn kondigde al aan om niet de maximumstraf van levenslange opsluiting te vorderen. "Ik hou rekening met de hoge, gezegende leeftijd van Van Doorsselaere. Het is heel uitzonderlijk dat een man van 73 voor het hof van assisen verschijnt. Hij is tot voor de feiten een goed mens geweest. Daarom breng ik ook zijn blanco strafblad in rekening.

Van Doorsselaere zal hoe dan ook nog vrijkomen, als zijn gezondheid dat toelaat. Zijn slachtoffer heeft geen tweede kans gekregen. Ik vorder daarom twintig jaar celstraf. Twintig jaar is een menselijke straf voor een onmenselijke daad", zei Cottyn.

De verdediging haalde nog een andere mogelijke verzachtende omstandigheid aan, namelijk de beperkte intellectuele capaciteiten van Van Doorsselaere. "Twintig jaar opsluiting is een te zware straf", zei meester Jo Muylle. "Hij heeft zijn fout ingezien. Ik vraag ook om bij de bepaling van de strafmaat geen rekening te houden met het negatieve psychiatrische verslag."

In zijn laatste woord zei Roger Van Doorsselaere: "Eric Mestdag mocht van mij oud worden. Hij mocht honderd jaar worden. Ik had dat nooit mogen doen."