Jaar cel voor Nederlandse exploitant weedplantage

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft woensdag een 31-jarige man uit Maastricht bij verstek veroordeeld wegens het inrichten van een professionele weedplantage in een woning in Riemst en wegens diefstal van elektriciteit ten nadele van de Limburgse energie-intercommunale Infrax. De man kreeg een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 5.550 euro opgelegd.

Belga

De Nederlander bracht de weedplantage in de loop van januari 2006 onder in een huurwoning in Riemst. Dat gebeurde met behulp van twee kompanen, een 29-jarige uit Maastricht en een 32-jarige uit Luik. Zij sloten het huurcontract af en betaalden de huur. De 31-jarige Maastrichtenaar installeerde de apparatuur en de planten en gaf die ook de nodige verzorging.

In de loop van mei 2006 vond er een huiszoeking in de huurwoning plaats. De raadsman van de Maastrichtenaar trachtte de onwettigheid daarvan te bewijzen, maar volgens de rechter beschikten de speurders over voldoende aanwijzingen over de aanwezigheid van een plantage in een woning, waardoor de huiszoeking wel degelijk gerechtvaardigd was, zo luidde het. Toen de agenten de woning betraden, namen ze ook een sterke weedgeur waar.

Aan Infrax moet het drietal tot slot nog een schadevergoeding betalen van 6.662 euro voor de elektriciteit die ze illegaal van de maatschappij aftapten om de plantage draaiende te houden.