Deelnemers Dakar '08 wacht 'oceaan van zand'

Woensdag is in Parijs de Dakarrally editie 2008 voorgesteld. De beroemde uithoudingswedstrijd begint op 5 januari in het Portugese Lissabon en eindigt op 20 januari in het Senegalese Dakar. In totaal moeten de deelnemers 9.273 km afleggen, waarvan 5.736 km tegen de chrono. Dat zijn er 1.500 meer dan dit jaar.

Belga

Op de startlijst staan 570 teams uit vijftig landen: 245 motards, 20 quads, 205 wagens en 100 vrachtwagens.

Volgens organisator Etienne Lavigne wacht de deelnemers 'een oceaan van zand'. Zo wordt opnieuw aangeknoopt met de traditie om de Sahara van Mauritanië te doorkruisen.

Na de start in Portugal en een kort ommetje in Spanje trekt de karavaan vier dagen naar Marokko, gevolgd door acht dagen in Mauritanië. Daar wordt 'in een oceaan van duinen' op 13 januari een rustdag ingelast. Vervolgens gaat het richting Senegal, om traditioneel te eindigen aan het Lac Rose in Dakar.

Mali wordt deze keer niet aangedaan. Dit jaar moesten er twee chronoritten geannuleerd worden omdat het te onveilig was in het Afrikaanse land.

De Fransen Cyril Desprès (motor), Stéphane Peterhansel - Jean-Paul Cottret (wagen), en de Nederlander Hans Stacey (vrachtwagen) verdedigen hun titel.

Nu in het nieuws