Bewakingscamera doet Tongerse moordenaar de das om

Voor het Limburgse hof van assisen in Tongeren start vrijdag het proces van Tongenaar Patrick Parthoens (37) en zijn 42-jarige ex-vriendin Heide Vandersmissen uit Wellen. Beiden worden verdacht van de moord op de ex-man van Vandersmissen.

Het slachtoffer, de 44-jarige Luc Vanolst, werd op 5 november 2005 door Parthoens verscheidene keren met een ijzeren staaf op het hoofd geslagen en vervolgens gewurgd. De feiten vonden plaats in de woning van Vandersmissen in het Limburgse Wellen. Hoewel Vandersmissen en Vanolst feitelijk gescheiden waren, leefden ze nog samen onder één dak.

Het duo, Parthoens en Vandersmissen, werd de dag na de feiten al aangehouden op verdenking van moord. Dat was mogelijk omdat een bewakingscamera aan de Wilhelminakade in Maastricht aan het licht bracht dat Parthoens het lijk van Vanolst in diens camionette achterliet, terwijl hij onmiddellijk daarna door Vandersmissen werd opgepikt. De omgeving staat vooral bekend omwille van zogenaamde "drugsboten" die er aangemeerd liggen. Door het lijk net op die plaats te dumpen, wilden Parthoens en Vandersmissen laten uitschijnen dat Vanolst het slachtoffer was geworden van een afrekening in het drugsmilieu.

Hoewel Vandersmissen aanvankelijk verklaart dat ze helemaal niet op de hoogte was van het moordplan van haar vriend Parthoens, herroept ze deze verklaring later en bekent ze dat ze Parthoens via de gsm verwittigde om te zeggen dat haar ex thuis was. Ze beweert wel dat het Parthoens was die Vanolst wilde doden en dat zij daar niets mee te maken had. Een leugendetectortest wees evenwel uit dat de verklaringen van Vandersmissen leugenachtig waren en dat ze wel degelijk samen met Parthoens een plan had gesmeed om haar ex uit de weg te ruimen.

Parthoens zelf bekent de feiten vrijwel onmiddellijk, nadat hij eerst ook een poging deed om de feiten te minimaliseren en ze voor te stellen als een uit de hand gelopen ruzie, waarbij Vanolst hem zou aangevallen hebben.

In een latere verklaring zegt Parthoens dat hij de feiten uit "liefde" voor Vandersmissen gepleegd had en dat ze hem hierom trouwens zelf gevraagd had. Uit de verhoren van Parthoens blijkt verder nog dat er voorafgaandelijk aan de feiten tal van scenario's doorgenomen werden over de manier waarop ze Vanolst zouden vermoorden. Zo werd in eerste instantie overwogen om Vanolst omver te rijden of om hem te laten verdrinken.

Uiteindelijk beslisten ze dan om de moord te laten lijken op een afrekening in het drugsmilieu, temeer omdat Vanolst bekend stond als een weedroker en regelmatig speed nam. Het toxicologisch onderzoek op het lichaam van het slachtoffer bracht overigens sporen van cannabis en speed in zijn bloed aan het licht.

De psychiaters achten beide beschuldigden toerekeningsvatbaar en beschouwen hen niet als een gevaar voor de maatschappij. De deskundigen merken wel op dat de gewetensfunctie van Parthoens niet optimaal werkt en dat hij een man is met narcistische trekken die zich bij voorbaat verzet tegen regels en normen.

Volgens de deskundigen situeert de intelligentie van Vandersmissen zich op de rand van zwakzinnigheid. Maar volgens de deskundigen heeft dit geen invloed gehad op het beoordelingsvermogen van Vandersmissen. Geen van beiden blijkt nog volgens de deskundigen in de uitvoering van de moord een leidinggevende rol gehad te hebben.

Parthoens heeft inmiddels opnieuw een relatie aangeknoopt met de vrouw die hij met Vandersmissen bedroog. Vandersmissen beeindigde de relatie met Parthoens toen beiden in de gevangenis belandden. Ze is in de gevangenis getrouwd met John Janowski. Janowski werd in oktober 2005 door het Limburgse hof van assisen tot twintig jaar cel veroordeeld wegens de moord op zijn schoonbroer.

Zowel de beschuldigden als het slachtoffer zijn in het verleden al in aanraking gekomen met het gerecht.

Het assisenproces wordt voorgezeten door Dirk Thys. Openbare aanklager is Rosette Vandenborne. Het proces zal vermoedelijk tot en met volgende week donderdag in beslag nemen.

Nu in het nieuws