Kameleons spotten in Madagaskar

Vier kameleonkwekers, onder wie Bart Nuyts uit Hemiksem, trokken onlangs naar Madagskar om er de meesters in kleurverandering te bestuderen. Met die ervaringen op zak, willen ze alle liefhebbers informeren over de optimale omstandigheden om kameleons in gevangenschap te houden.

”Over het houden van kameleons wordt heel wat gezegd en geschreven. Maar dat blijkt niet altijd te kloppen. Daarom wilden wij ter plaatse nagaan wat juist en wat fout is. We zijn een aantal keren tot verrassende vaststellingen gekomen”, zeggen Kris Slaets uit Wilrijk en Bart Nuyts.

”Je hoort bijvoorbeeld vaak zeggen dat je het terrarium van een kameleon twee tot drie keer per dag moet sproeien omdat ze vochtig moeten zitten. Tijdens ons verblijf bleef het veertien dagen kurkdroog en de diertjes gedijen er prima. Ook qua temperaturen kunnen ze blijkbaar wel wat verdragen. De mythes die errond bestaan, willen we dus doorprikken”, aldus Kris Slaets.

Samen met Bart Nuyts, Tom Verbraeken uit Beerse en Alan Moller uit Antwerpen werden vindplaatsen gefilmd, kameleons gefotografeerd, metingen uitgevoerd en gegevens genoteerd. Madagaskar is zowat het Walhalla voor kameleonliefhebbers. ”Iedereen die kameleons houdt, droomt er wel van om eens naar daar te gaan. De helft van de soorten komt alleen daar voor. In die veertien dagen hebben we wel tweehonderd tot driehonderd exemplaren gezien en eigenlijk was het dan nog de slechtste periode”, weet Kris Slaets.

De vier maken deel uit van het bestuur van de doelgroep Kameleons Vlaanderen, een werkgroep binnen de vzw Terra, de grootste Belgische vereniging voor reptielen- en amfibieënliefhebbers. Ze nodigen alle geïnteresseerden op zaterdag 24 november om 19u uit in zaal d’ Oude Boekerij in de Heiligstraat in Hemiksem voor een boeiend verslag over hun reis. Niet alleen kameleonliefhebbers komen aan hun trekken. Het kwartet maakte van de gelegenheid gebruik om ook andere onderwerpen op de gevoelige plaat vast te leggen. Zo kwamen ze ook heel wat phelsuma’s, een soort gekko’s, op hun weg tegen en maakten ze heel wat beelden van de boeiende landschappen en natuur.

Bart ROGGEMAN

www.doelgroepkameleons.be

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio