Antoine wil invloed Electrabel inperken

Print
De Waalse minister van Energie, André Antoine, gaat begin 2008 het project Distriwall lanceren. Dat moet de onafhankelijkheid van het gas- en elektriciteitsnetwerk garanderen tegenover Electrabel, schrijft L'Echo woensdag.
De Europese Commissie herinnerde er in september nog aan dat er een ontkoppeling nodig is van productie en distributie van gas en elektriciteit, zodat de liberalisering van de markt volop kan plaatsvinden.

Volgens Antoine zijn nu acht van de dertien intercommunales in het Waals gewest gemengd. Dat wil zeggen dat Electrabel als historische operator er nog aandeelhouder van is. Die situatie zorgt voor een "neutraliteitsprobleem".

Minister Antoine stelt nu de oprichting van Distriwall voor, een onafhankelijke juridische structuur die ervoor zorgt dat de overheden terug de distributie in handen krijgen. Begin 2008 wordt een voorstel tot decreet aan het Waals parlement voorgelegd.

Distriwall zou het voltallige personeel van Netmanagement overnemen (1.500 mensen) en Indexis, dat onder meer de meterstanden noteert. De operatie zou 8 miljoen euro kosten. De acht gemengde intercommunales zouden 100 pct aandeelhouder worden van Distriwall.

.

Nu in het nieuws