De Post en werknemers vrijgesproken in pestproces Van Gysel

De Post en werknemers vrijgesproken in pestproces Van Gysel

De Post en werknemers vrijgesproken in pestproces Van Gysel

Print
Het Brusselse hof van beroep heeft De Post en zes van haar werknemers volledig vrijgesproken van elke verantwoordelijkheid voor de dood van postbeambte David Van Gysel. Die pleegde zelfmoord omdat hij zwaar gepest werd.
De 21-jarige David Van Gysel gooide zich in oktober 2000 voor een trein omdat hij op het postkantoor van Wezembeek-Oppem, waar hij werkte, het slachtoffer zou geweest zijn van zware pesterijen.
Het hof vond geen bewijzen voor een verband tussen de pesterijen en Davids zelfmoord.

David Van Gysel was amper 21 toen hij zich op 17 oktober 2000 voor een aanstormende trein wierp in Oud-Heverlee. Anderhalf jaar eerder was de zwaarlijvige jongen, die nog bij zijn ouders woonde in Sint-Joris-Weert, zijn carrière bij De Post begonnen in Huldenberg.
Hij werkte ook een tijdje in het naburige kantoor van Kortenberg, ten tijde van een personeelstekort. Via Huldenberg verzeilde hij uiteindelijk in Wezembeek-Oppem. Na een maandenlang ziekteverlof ging hij terug aan de slag maar nog geen week later pleegde hij zelfmoord.
Hij liet een afscheidsbrief na: "Heb er genoeg van. Waarom nog doorgaan?"

Zijn ouders dienden na zijn dood klacht in met burgerlijke partijstelling, eerst wegens belaging (stalking). Die klacht werd later omgezet in onopzettelijke doding omdat een klacht voor belaging door het slachtoffer zelf moet worden ingediend. De ouders beweerden dat hun zoon in het kantoor van Wezembeek-Oppem het slachtoffer was geworden van zware pesterijen.

De correctionele rechtbank veroordeelde op 20 januari 2004 vier postbodes tot 22 maanden met uitstel en een vijfde tot 18 maanden met uitstel. Ze moesten ook een boete betalen. Volgens de rechter hadden zij de jongeman wel degelijk gepest en was hun gedrag de rechtstreekse aanleiding voor zijn zelfmoord. De Post werd veroordeeld tot de maximumstraf van 238.000 euro effectief wegens "onachtzaamheid" in verband met de pesterijen.

Het hof van beroep heeft die veroordeling nu tenietgedaan. Volgens de raadsheren was er geen bewezen rechtstreeks verband tussen de eventuele pesterijen en de zelfmoord. Die zou het gevolg zijn geweest van de depressie waaraan Van Gysel nog steeds leed.

Ook De Post werd volledig vrijgesproken aangezien er in de ogen van de raadsheren geen bewijs was dat de kritiek die de jongeman kreeg voor zijn povere arbeidsprestaties, onterecht of overdreven was of een verzuim uitmaakte.

Zowel het bedrijf De Post als de overheidsvakbond VSOA reageren verheugd op de uitspraak.

.

Nu in het nieuws