"Als ik mijn proces verlies, ga je eraan"

Roger Van Doorsselaere (73) beseft dat het fout was om zijn buurman Eric Mestdag (58) dood te schieten na een aanslepende ruzie over de muur van een aanbouw die een beetje op zijn grond stond. Maar in identieke omstandigheden zou hij weer hetzelfde doen. Hij is nog steeds overtuigd van zijn groot gelijk en vindt zijn ’wraakactie’ daarom gerechtvaardigd.

ssimons

BR>

Dat vertelde gerechtspsychiater Mark Gabriël dinsdag aan de jury en het bleek ook uit de reactie van de beschuldigde na de getuigenis van de onderzoeksrechter.

”Die muur stond 15 centimer op mijn grond. Zoveel is het, geen centimeter minder. Ik stap daar niet vanaf, levend of dood!” En ook aan de vrederechter had hij verklaard: ”Ik doe voort tot ik in mijn put lig”.

”Iemand die zo redeneert, is nog steeds een gevaar voor de maatschappij”, aldus dokter Gabriël, die er nog aan toevoegde dat Van Doorsselaere met een IQ van 69 een zeer zwak begaafd man is. ”Hij neemt weinig verantwoordelijkheid voor zijn daden op, maar hij is wel toerekeningsvatbaar.”

”Hij heeft gewacht tot de hele nieuwbouw af was om dan te eisen dat alles afgebroken moest worden”, vertelde Marie Vermeire, de vrouw van het slachtoffer.

”Er viel met hem niet te klappen. Mijn man heeft voorgesteld om zelf de beschadigde regenpijp en het afdak te herstellen, maar dat kon niet. Hij mocht niet op zijn eigendom komen. Nadien heeft hij ons de hele tijd staan uitdagen. Hij dreigde ’als ik in beroep mijn proces verlies, ga je eraan’. En dan waren er nog die pesterijen om zijn auto voor onze oprit te parkeren.”

Dochter Marleen Van Doorsselaere zag dat haar vader de laatste tijd niet in zijn sas was. “Ik had nooit gedacht dat dit te maken had met de ruzie met de buren.”