Oeps, btw vergeten

Vastgoedbedrijf AG Vespa vraagt huurders van parkeer- en opslagruimte van de stad om alsnog btw te betalen op huurgelden van de afgelopen vier jaar. “Maar ik betaal niet voor de fout van de stad”, zegt een huurder.

Enkele dagen geleden vond Emmanuel Benoy een brief van AG Vespa in zijn bus. Daarin stond dat hij nog btw moest betalen voor de garagebox aan de Kerkhofstraat in Wilrijk. Hij huurde de garage van de stad Antwerpen. Het betreft de btw voor de periode tussen 2004 en oktober dit jaar. Het gaat om ruim 170 euro.

“Ik denk er niet aan”, zegt Benoy. “De stad Antwerpen is in de fout gegaan en niet ik. Ik ben dan ook niet van plan om te betalen.”

De stad Antwerpen rekende de huurders nooit btw aan. AG Vespa nam deze regeling over tot het ministerie van Financiën bij de stad Antwerpen aanklopte.

“Blijkbaar waren we dus wel verplicht om 21 procent btw aan te rekenen aan onze huurders”, zegt Herman Boumans, directeur van AG Vespa. “We moeten dit nu regulariseren. Daarom vragen we onze huurders om de btw van 2004, 2005, 2006 en 2007 te betalen. Voor onze 33 particuliere huurders en 11 vzw's komt dat samen uit op ongeveer 4.000 euro in 2007. Wij hebben ook bedrijven die bij ons huren. Het is echt onmogelijk om uit te rekenen hoeveel btw we in totaal moeten recupereren. Het gaat minstens om een veelvoud van de 4.000 euro in 2007.”

Verduistering

Benoy is niet te spreken over de intenties van AG Vespa. Volgens de man geeft de wetgeving hem ook gelijk.

“De wet stelt duidelijk dat de prijzen aan de consument altijd inclusief btw zijn”, zegt Benoy. “Ik neem desnoods een advocaat onder de arm, maar ik betaal niet. Het is toch niet mijn schuld dat de stad Antwerpen geen btw heeft aangerekend. Eigenlijk maakte de overheid zich de afgelopen jaren schuldig aan verduistering en belastingontduiking. Ik heb deze situatie aangeklaagd bij de ombudsdienst, het district Wilrijk en burgemeester Patrick Janssens. Ook andere huurders die nu zo'n brief in de bus kregen, raad ik aan om niet te betalen. Wie het al wel heeft gedaan, moet zijn geld terug vragen.”

Volgens Boumans vergist Benoy zich. “De wet waarnaar hij verwijst, is alleen van toepassing op handelspraktijken. Deze wet is niet van toepassing op verhuur van onder andere parkeerplaatsen en opslagruimte.”

Sacha VAN WIELE

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio