Nieuwe bosgroep helpt boseigenaars

Nijlen - De nieuwe bosgroep Antwerpen-Zuid wil de boseigenaars uit onze regio helpen om hun bossen goed te beheren. Dinsdag waren ze aan de slag in Nijlen.
Herman Berkenbosch, een bosbeheerder uit de Legebaan in Nijlen, duidt met Luc Laeremans van de bosgroep Antwerpen-Zuid aan welke bomen gerooid moeten worden. ”De eigenaars van bossen hebben moeite met de vele regels over bosbeheer. In de bosgroep werken de eigenaars vrijwillig samen en wisselen kennis en ideeën uit. De leden worden zo ondersteund bij het beheer van hun bossen. Ik sta hen inhoudelijk bij en organiseer vorming. De beheerswerkzaamheden zelf worden uitgevoerd door een aantal werknemers van de bosgroep en door middel van sociale tewerkstelling”, legt coördinator Luc Laeremans uit.

Binnenkort wil de nieuwe bosgroep ook op een georganiseerde manier brandhout verkopen. ”De eigenaars denken dat hun bos onderhouden geld kost, maar het kan geld opbrengen. Zo verkopen we als tussenpersoon brandhout aan mensen uit de buurt”, besluit Luc Laeremans.

De nieuwe afdeling Antwerpen-Zuid strekt zich uit over 28 gemeenten, waar de bossen vooral gelegen zijn op de valleigronden van de Nete, Rupel, Schijn, Dijle en Schelde. Momenteel heeft zich een negentigtal boseigenaars aangemeld. De bosgroep is voorlopig een proefproject, maar het is de bedoeling om binnenkort het statuut van vzw aan te nemen. Het initiatief werd genomen door de Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen.

BePr

Bosgroep Antwerpen-Zuid:
03-360.52.10

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio