Mechelen raakt af van imago ‘Chicago aan de Dijle’

Mechelen - “Mechelen heeft de criminaliteit heel sterk onder controle. Vooral geweldsdelicten die mensen het meest aangrijpen, zijn in belangrijke mate gedaald.” Dat besluit procureur des Konings Paul Lenaerts uit de misdaadstatistieken voor de periode april-mei-juni van dit jaar. “Mechelen raakt stilaan verlost van zijn reputatie als het Chicago aan de Dijle”, luidt het.
BR> * In het tweede kwartaal van dit jaar stelde de Mechelse politie 103 inbraken vast. Dat zijn er ongeveer evenveel als vijf jaar geleden in die periode. “Vooral de omgeving van de Zemstbaan, de Antwerpsesteenweg en de vesten zijn inbraakgevoelig”, zegt hoofdcommissaris Rony Vandaele.
* Diefstallen uit voertuigen zijn spectaculair gedaald: van 268 feiten in 2002 tot 88 actueel (-67%). Pijnpunten liggen in de stationsbuurt, Nekkerspoel en aan het Douaneplein. “De bouw van ondergrondse parkeergarages heeft wellicht ook bijgedragen aan de afname”, stelt Vandaele.
* “Autodiefstallen zijn in onze stad nooit een probleem geweest”, zegt de korpschef. Sinds 2002 zijn ze bijna gehalveerd: van 30 tot 17 in april, mei en juni samen.
* Fietsdiefstallen blijven een probleem. “Zeker in de stationsbuurt, waar wij hopen dat de bewakingscamera’s nu beterschap brengen, en aan Utopolis”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). Het aantal gestolen fietsen steeg van 177 in 2002 naar 196 vandaag.
* Zakkenrollers blijken vooral zaterdag actief. Zowel tijdens de markt als in grootwarenhuizen. Ook hier is het aantal aangiftes verminderd: van 64 in het tweede trimester van 2002 tot 41 in de lente van dit jaar (-36%).
* Het aantal winkeldiefstallen blijft quasi constant (50 feiten). Soortgelijk is de vaststelling voor handtasrovers (20 feiten).
* Het meest bemoedigend is de daling van de diefstallen met geweld. In 2002 waren het er nog 68, anno 2007 telde de politie er in de periode april-mei-juni 23 (-66%).

SVH
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio