Hogeschool probeert verkeersdruk te verlichten

Turnhout - Bij de geplande nieuwbouw van de Katholieke Hogeschool Kempen (KHK) op de Blaironsite is een parkeerplein voor 140 wagens opgenomen. De buurt vreest dat dit onvoldoende is. KHK werkt aan alternatieve mobiliteitsoplossingen.
BR>
De KHK hoopt de zowat 1.200 studenten van haar drie Turnhoutse departementen tegen begin 2010 samen te brengen op de Blaironsite. Naast enkele technische vragen over de geplande nieuwbouw heeft de buurt vooral zorgen over de te verwachten parkeer- en verkeersdruk.

“Je kan nu om 9u ’s ochtends nergens je auto kwijt in onze straten”, klinkt het. “Daar moet je binnenkort dus de auto’s van de school nog bijtellen. De parkeerruimte die KHK plant, lijkt allesbehalve voldoende.”

De hogeschool is zich terdege van de problematiek bewust. “We wilden oorspronkelijk een ondergrondse parking”, zegt Eddy Van Baelen van de KHK. “Tot we berekenden dat die drie miljoen euro zou kosten. Het is nu eenmaal niet de taak van een hogeschool om dure parkings te bouwen.”

KHK wil de studenten daarom aanmoedigen om zoveel mogelijk alternatieve vervoersvormen te gebruiken. “Uit een enquête bij 882 studenten blijkt dat 33 procent te voet of met de fiets komt, 45 procent het openbaar vervoer neemt en 22 procent voor de auto kiest. In deze laatste categorie gaf bovendien een meerderheid te kennen carpooling wel te zien zitten.”
Bij de samenstelling van de lesgroepen wil de school daarom rekening houden met de plaats van herkomst van de studenten. Ook denkt KHK aan aparte parkeerplaatsen voor car-
poolers. “We willen ook met De Lijn samenzitten om te kijken of er geen stopplaats aan onze site mogelijk is. Daarnaast zijn in de nieuwbouw voorzieningen als douches en lockers opgenomen voor mensen die met de fiets willen komen.”
HO
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio