Lierse studenten bouwen groenbedrijfje uit

Lier - Vlaamse studenten blinken niet meteen uit in ondernemingszin. Maar er zijn uitzonderingen: Peter en Dries, twee kerels uit Lier, stampten in 2005 het groenbedrijfje Via Verde uit de grond. “Een eigen bedrijfje is schitterend, maar er zijn ook nadelen, hoor”, vertelt het duo.

Toen ze 15, 16 jaar waren, zochten Peter en Dries een vakantiejob. “Bij de uitzendkantoren vingen we bot”, zegt Dries Booten (22), student dramatherapie in Utrecht. “Maar we wilden echt werken.”

“We besloten dan maar papiertjes in de brievenbussen te droppen”, vult Peter Vanham (21) aan. Hij studeert handelsingenieur in Leuven. “Wie hulp zocht in de tuin of bij een klusje kon ons bellen.”

Onmiddellijk liepen de aanvragen binnen. De mond-aan-mondreclame werkte en het duo kreeg het steeds drukker. Peter: “Met een startkapitaal van 300 euro richtten we Via Verde op. We moesten alles uitpluizen. Het opstarten nam een jaar in beslag.”

Afgelopen zomer kwam het ondernemende duo handen te kort. Via een uitzendbureau verschafte Via Verde zelfs jobstudenten werk. “Voor het eerst konden we investeren”, blikt Dries terug. “Zo kochten we een eigen grasmachine. Maar onze projecten worden steeds groter en dat verhoogt de druk ook. Zo onderhouden we bijvoorbeeld het groen bij meerdere firma’s in een industrie-
gebied.”

Het duo doet alles zelf. Peter: “De administratie is een hele rompslomp. Vlaanderen heeft geen ondernemerscultuur en dat merken we: voor student-ondernemers is er geen statuut. Zo moeten we goed opletten hoeveel we verdienen. Recent kregen we een boete van 50 euro van de btw-dienst. We vergaten de tweede nul na de komma in te vullen...”

8PeDM

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio