Staking Splichal Turnhout gaat door

Print
Turnhout - Het personeel van de Turnhoutse bijbelfabrikant Splichal staakt morgen/woensdag verder. Dat is dinsdagavond tijdens een personeelsvergadering beslist. Zowat 86 procent van het personeel wil meer duidelijkheid over een paar laatste twistpunten alvorens het werk te hervatten.
Met de beslissing gaat het bedrijf woensdag haar vierde stakingsdag in. Afgelopen donderdag legden de veertig personeelsleden het werk neer uit onvrede met de inhoud van een sociaal afvloeiingsplan. Ongeveer de helft van het personeel wordt collectief ontslagen door de sluiting van Splichal volgend jaar. De andere helft mag een overstap maken naar het moederbedrijf Proost, ook in Turnhout.

Dinsdag is nog een hele dag onderhandeld tussen bonden en directie. "Er zijn toegevingen gedaan wat betreft de ontslagpremies", zegt Rudy Molenberghs van het ACV. "Maar wij willen dat het personeel zelf de keuze mag maken wie al dan niet wil verhuizen. De directie wil daar niet van weten."

Voorts is het extern fonds dat de vakbonden willen om de uitbetaling van het sociaal fonds ten allen tijde te garanderen een breekpunt voor de directie. De eis dat de werknemers die overgaan naar Proost nog 24 maanden, in plaats van twaalf, bij later ontslag bij Proost op het sociaal plan van Splichal kunnen terugvallen, stootte ook op een 'njet' van de directie.
Woensdagochtend wordt er tussen beide partijen verder gepraat.
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio