115.000 werknemers gescreend op risicovol alcoholgebruik

Volgend jaar worden in Vlaanderen 115.000 werknemers gescreend op risicovol alcoholgebruik. Dat is een van de acties uit het plan waarmee Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V) alcoholmisbruik wil bestrijden.

Alcoholmisbruik gaat niet louter over alcoholverslaving, benadrukt Vanackere. In Vlaanderen gebruikt zowat 12 procent van de mannen teveel alcohol, wat betekent dat hij wekelijks minstens 21 glazen drinkt. Bij de vrouwen bereikt 5 procent de "problematische" grens van veertien glazen.

Een aantal acties die nu worden opgestart, willen vooral via korte tussenkomsten potentiële probleemdrinkers vroegtijdig aanspreken in de hoop dat ze hun gedrag wijzigen.

Eén van die acties is een screening bij werknemers. Indien nodig zal in een vijftigtal bedrijven waar risicovol alcoholgebruik is vastgesteld een alcoholbeleid worden aangeboden. De minister maakt bijna 150.000 euro vrij voor deze actie.

Voor studenten komt er dit jaar nog een zelftest op het internet, waar ook persoonlijk advies en doorverwijzing naar hulpverlening gegeven zal worden. Een op de tien studenten loopt immers het risico op alcoholmisbruik, blijkt uit studies.

Nu in het nieuws