De huisspin is spin van het jaar 2008

Spinnenkundigen uit 21 Europese landen hebben de huisspin, niet meteen ieders lievelingsbeestje, uitgeroepen tot Spin van het Jaar 2008. De meeste mensen gruwelen bij de gedachte aan de grote, donkere, harige spinnen die we af en toe in de badkuip of de wasbak terugvinden. Nochtans vormen ze geen enkel gevaar voor de mens.

Belga

Met de verkiezing van de huisspin tot Europese Spin van het jaar 2008 willen de spinnenkundigen de aandacht vestigen op de irrationele angst van mensen voor deze achtpotige dieren.

De verkiezing van een Spin van het Jaar werd in het leven geroepen om mensen een andere kijk op spinnen te bieden en er op zijn minst voor te zorgen dat mensen deze nuttige diertjes beter leren kennen. Het is inmiddels al de derde keer dat dit initiatief op Europese schaal doorgaat. Aangezien er meerdere soorten huisspinnen zijn en geen enkele ervan voor blijkt te komen in alle deelnemende landen, heeft de organisatie beslist dat ieder deelnemend land een huisspinsoort mag kiezen die ter plaatse leeft.

In ons land heeft de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel gekozen voor drie huisspinsoorten, zijnde de grijze huisspin (Tegenaria domestica), de gewone huisspin (Tegenaria atrica) en de grote huisspin (Tegenaria parietina).

De grijze huisspin wordt tot 10mm groot en is, zoals de naam zegt, meestal grijs van kleur. De achterlijftekening van deze spin bestaat op de achterste helft uit lichter gekleurde ruitvormige figuurtjes. De poten van deze soort zijn relatief korter dan die van de grotere soorten. Je vindt deze spin vaak in een stoffige omgeving, zoals de garage.

De gewone huisspin is de middelste van de drie. De vrouwtjes van deze soort worden tot 16mm groot. Zij is ook het donkerst gekleurd van de drie: donkerbruin met een duidelijke lichtere tekening op het achterlijf, die vooral bestaat uit opwaarts gerichte pijltjes. Deze soort is ook vaak te vinden aan de buitenkant van huizen, in tuinhuisjes en tussen houtblokken voor de open haard.

De reus onder de Belgische Huisspinnen is de grote huisspin. De lichaamslengte van de vrouwtjes gaat tot 20mm, maar de mannetjes hebben veel langere poten dan de vrouwtjes (tot wel 7 cm lang), waardoor ze er voor vele mensen griezeliger uitzien. Je kan deze soort gemakkelijk van de andere onderscheiden door de twee lichtere puntvlekken in het midden van het achterlijf. De lichtere vlekken vooraan ontbreken soms, maar de puntvlekken zijn er altijd en ontbreken bij de andere soorten. Hoewel ook buiten te vinden, verkiest deze spin toch de beschutting van garages, kelders of zolders.

Nu in het nieuws