Alarmsysteem voor handelaars ligt plat

Mechelen - Al sinds de zomer ligt
het Buurt Informatienetwerk voor Zelfstandigen
(BIN-Z) in Mechelen volledig plat. Zelfs technisch is het niet meer mogelijk om dringende berichten de wereld in te sturen. De stad werkt aan een oplossing om het netwerk opnieuw te activeren. Dat is al de zesde poging in de zes jaar dat het alarm-
systeem bestaat.
Begin 2001 werd het toenmalige Winkel Informatienetwerk (WIN) met veel poeha gelanceerd. Met het systeem was Mechelen in staat om collega’s van overvallen of bestolen handelaars bliksemsnel te alarmeren, met een gedetailleerde beschrijving van dader(s) en buit. “In optimale omstandigheden, als alles werkte, slaagden wij er zelfs in om dieven op heterdaad te betrappen”, zegt Leo Lenaerts, voorzitter van het Bruulcomité.

In anderhalf jaar tijd lukte het drie keer om boeven snel nadat ze hun slag hadden geslagen, te vatten. Na een moeizame start waren eind 2004 zo’n tweehonderd handelaars, één op de vier in de Mechelse binnenstad, aangesloten bij het BIN-Z. Maar afgelopen zomer stierf het project uiteindelijk een stille dood.

“Sinds eind juni is het technisch onmogelijk om nog berichten in te spreken”, zegt Leentje Winkelmans van de dienst Preventie & Veiligheid van de stad. Zij werkt aan een nieuwe opstart van het alarmsysteem voor de middenstand. “De activering van BIN-Z past in een grote campagne rond veilig handelen en ondernemen die wij in maart volgend jaar lanceren. De campagne maakt deel uit van een integraal veiligheidsplan”, legt Winkelmans uit.

De middenstand is bereid om opnieuw mee te werken. “Maar dan moeten er wel goede afspraken gemaakt worden, want dit is al de zesde poging om het netwerk goed te laten draaien. Vanuit de handelaars is er zeker goede wil. Veiligheid is voor ons heel belangrijk. Het mag alleen geen eenrichtingsverkeer blijven. In het verleden hadden wij de indruk dat er met onze meldingen weinig of niks gebeurde. Zo raak je gedemotiveerd. Al begrijp ik best dat de politie door de drukte in de meldkamer niet altijd de tijd heeft om berichten door te geven. Zoals andere steden een coördinator aanstellen, zou een oplossing kunnen zijn”, besluit Lenaerts.

8Sven VAN HAEZENDONCK
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio