Duizenden betogers voor eenheid van België - update

Duizenden betogers voor eenheid van België - update

Duizenden betogers voor eenheid van België - update

Print
Duizenden mensen zijn zondag om 11 uur vertrokken aan het Brusselse Noordstation voor de mars voor de eenheid van België. De deelnemers aan de betoging in Brussel begonnen rond 13.00 uur toe te stromen in het Jubelpark. De politie telde 35.000 deelnemers.
BR> Aan de staart van de betoging ter hoogte van metrohalte Kunst-Wet moest de politie rond 12.45 uur de stoet even ontdubbelen aan beide kanten van de ring. Daarvoor liepen de betogers maar aan één kant.

In het Jubelpark waren vanaf 13.00 uur festiviteiten en enkele toespraken gepland. Initiatiefneemster Marie-Claire Houard sprak er het toestromende volk toe.

Heel wat mensen droegen een Belgische vlag of één of ander attribuut in de Belgische driekleur. Marie-Claire Houard, de initiatiefneemster van de mars, liep vooraan in de stoet, gehuld in een grote Belgische vlag.

Een vaak voorkomende slogan op de spandoeken was "Union fait la force - Samen staan we sterk". Er werden ook bladen uitgedeeld met de tekst van de Brabançonne in de drie landstalen.

Er werden ook verschillende politieke gezichten gespot. Aan Franstalige kant liepen onder meer François-Xavier de Donnea (MR), Anne-Marie Lizin (PS), Fadila Laanan (PS), Isabelle Durant (Ecolo) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) mee in de betoging. Ook een dertigtal leden van cdH waren aanwezig.

Bij een tegenbetoging van het Nationalistisch Studenten Verbond (NSV) en de extreemrechtse groepering Voorpost aan het Koninklijk Paleis werden 15 mensen gearresteerd.

Volgens burgemeester Thielemans waren de arrestaties nodig omdat de betogers zich in de neutrale zone bevonden. Bovendien was de tegenbetoging niet aangekondigd.

De route van de grote betoging liep niet langs het Koninklijk Paleis. Tot een confrontatie tussen betogers en de tegenbetogers kwam het dus niet.

Bekijk ook deze videoreportage.
MEEST RECENT