Madeira groot koolwitje als eerste Europese vlindersoort uitgestorven

Print
Een eerste Europese vlindersoort, het Madeira groot koolwitje, is uitgestorven. Ook meer algemene vlindersoorten kennen een sterke achteruitgang. Tot die vaststelling kwamen vlinderexperten uit 31 Europese landen, zo laat Natuurpunt donderdag weten.
De situatie van dagvlinders is het meest dramatisch in Noordwest-Europa. België en Nederland zijn daarbij de "trieste koplopers", aldus Natuurpunt. Uit onderzoek van de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) is gebleken dat in België ongeveer een derde van dagvlindersoorten verdwenen is en dat nog een derde bedreigd is. De intensivering van het landgebruik, waardoor waardevolle vlindergebieden in de verdrukking geraken, is daarbij de grote boosdoener.

De wetenschappers uit de 31 Europese landen vragen dringend acties van nationale en regionale overheden om de dramatische achteruitgang van dagvlinders in Europa te stoppen, aldus Natuurpunt. Een nieuwe koepelorganisatie, Butterfly Conservation Europe, zal de acties op het Europese continent coördineren.

Butterfly Conservation Europe bracht de vierhonderd belangrijkste gebieden in Europa in kaart. Behoud- en herstelacties voor vlinders zullen zich op die gebieden concentreren. Daarnaast wil de organisatie vlinders erkend krijgen als indicatoren voor het leefmilieu in Europa.
Nu in het nieuws