Oppositie vraagt aandacht voor hangjongeren

Print
Hamme - Groen! en Spirit vragen dat het gemeentebeleid meer aandacht schenkt aan hangjongeren. Aanleiding zijn de problemen met jongeren in de Leeuwerikenlaan.
BR>
Het gemeentebestuur besliste drie zitbanken in de Leeuwerikenlaan te verwijderen. Dat gebeurde na klachten van wijkbewoners over lawaaihinder veroorzaakt door rondhangende jongeren.

“Het merendeel van deze jongeren die rondhangen in straten en op pleintjes doen niets fout”, ervaart raadslid Liesbeth Van der Henst (Spirit). “Deze hangjongeren worden dikwijls als oorzaak van een groeiend onveiligheidsgevoel aangewezen. Een beleid kan dit fenomeen negeren of er op inspelen door hangplekken en lummelhoeken in te richten. Dat lost het probleem wel niet volledig op. Regelmatig overleg tussen jongeren, jeugddienst en buurtbewoners is nodig.”

Raadslid Hilde Vercauteren (Groen!) neemt het als moeder van drie kinderen in de geviseerde leeftijdsgroep op voor de jongeren. “Op speelplein De Vlierkouter zijn aangepaste hoeken ingericht voor hangjongeren. Toch kiezen jonge mensen graag zelf de plek waar ze vrienden ontmoeten. Daar moet het beleid rekening mee houden.”

Volgens Vercauteren vinden veel bewoners van de Leeuwerikenlaan dat de overlast best meevalt. “Het wegnemen van de banken is een verkeerd signaal. De jongeren voelen zich daardoor behandeld als ongewenste individuen. Jongeren hebben geen behoefte aan aparte hangplekken.”

Schepen Hilde Landtsheer (Open Vld) gaat dit specifiek aspect van de jongerencultuur bespreekbaar maken via het nieuwe Jeugdwerkbeleidsplan dat in opmaak is.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio