Formatie: Open Vld behoudt vertrouwen in Leterme

Print
Open Vld behoudt het vertrouwen in Yves Leterme als formateur. Dat heeft Patrick Dewael woensdagavond verklaard in Terzake. Of dat ook het geval is voor de Franstalige liberalen is minder duidelijk.
Oranje-blauw is veroordeeld om te slagen, stelde Dewael. Het is volgens de Open Vld'er nu aan de formateur om uit te maken hoe het nu verder moet, maar veel mogelijkheden zijn er niet. Aangezien de liberalen niet van een tripartite willen horen, blijft enkel oranje-blauw over, is de redenering van de liberale onderhandelaar.

Open Vld stelt de positie van Leterme niet in vraag en behoudt volgens Dewael het vertrouwen in hem. "Wij hebben in het verleden gezien hoe moeilijk het is om communautaire akkoorden te sluiten. Ik kan me overigens niet voorstellen dat CD&V/N-VA Leterme zou laten vallen", dixit Dewael, die er nog op wees dat ook FDF-voorzitter zijn exclusieven tegen Leterme heeft laten varen.

MR-kamerlid Charles Michel wou in dezelfde uitzending dan weer niet zeggen of zijn partij de onderhandelingen nog wil voortzetten met Leterme. Dat is volgens hem de verantwoordelijkheid van de koning. "Het is nog te vroeg om hier iets over te zeggen", luidde het.

De Vlaamse liberalen wachten nu op een verklaring of een voorstel van de formateur. "Het sociaal-economische is belangrijk, maar ik kan me niet voorstellen dat elke communautaire appetijt in hoofde van de formateur verdwenen is", stelde Dewael. Ondertussen heeft de CD&V overigens al laten weten dat een regering die geen stappen in de staatshervorming zet geen optie is.

Volgens Dewael is het nog niet te laat om met de Franstaligen tot een akkoord te komen over de staatshervorming. Maar er moet dan wel een nieuw klimaat gecreëerd worden waarin een onderhandelde oplossingen mogelijk zijn.

De stemming in de Kamercommissie noemde Dewael een politiek feit. "Geen enkele Vlaamse partij zal in de toekomst met minder tevreden zijn", verklaarde hij.

.

Nu in het nieuws